Ердоган иска Борисов да помогне за облекчаване на "товара с бежанците"

OFFNews 14 октомври 2015 в 11:18 4768 6

Ердоган помоли Борисов да помогне за облекчаване на

Турският президент Реджеп Ердоган и българският премиер Бойко Борисов са провели телефонен разговор, в който са обсъдили кризата с бежанците. 

"Според президента Ердоган бежанската криза е прераснала в глобален проблем и ЕС трябва да положи големи усилия по този въпрос. Според него е важно да се облекчи товарът с бежанците, който лежи на Турция, и призова този въпрос да бъде разгледан на предстоящото заседание на Европейския съвет", съобщиха от правителствения пресцентър.

„Имате пълната ни подкрепа“, уверил Борисов, като добавил, че ще постави въпроса на предстоящите му срещи с председателите на ЕК, ЕП и Европейския съвет. 

В същото време той благодарил на Ердоган за помощта, която Турция оказва във връзка с бежанците. Двамата разговаряли по телефона, тъй като турският президент не е в страната, където Борисов днес е на работно посещение.

„Дойдох, макар и за кратко, за да благодаря за помощта, която ни оказвате с бежанците и да подкрепим Турция след атентатите, да покажем нашето приятелско отношение“, отбелязал премиерът Борисов и изразил надежда след провеждането на изборите да се състои и официална среща между двамата.

Ердоган посочил, че отдава голямо значение на продължаването на добрите отношения и на диалога между двете страни.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови