Искат оставката на Юнкер заради съмнение в участие в схеми за избягване на данъци

OFFNews 11 ноември 2014 в 12:38 2199 7

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е подложен на натиск да подаде оставка заради твърдения, според които той е помагал на големи компании да избягват плащането на данъци.

Става въпрос за създадената от мултинационални компании, работещи в Люксембург, сложна организация за избягване на плащане на данъци в размер на милиарди евро, докато Юнкер е бил премиер на Люксембург, съобщи агенция „Блумбърг“.

Финансовите министри на Франция, Германия и Холандия и председателката на Комисията по държавни сметки в британския парламент поискаха Юнкер да обясни какво е знаел за тези данъчни споразумения.

Освен това според британските консерватори на Дейвид Камерън ще му бъде трудно да преговаря с Юнкер за отношенията на Великобритания и ЕС преди референдума за оставането в Съюза през 2017 г., тъй като председателят на ЕК вярва във „все по-близкия“ ЕС.

Камерън се противопостави на избора на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, но загуби гласуването.

Позицията на Юнкер като председател на органа, разследващ данъчните практики, които е наблюдавал като премиер, е явен конфликт на интереси. Възможно е Комисията да не открие нищо нередно в данъчния рай в Люксембург – ЕС позволява на правителствата на страните членки голяма свобода на действие в облагането на компаниите, ако те не облагодетелстват едни за сметка на други. Но с Юнкер начело на Комисията подобно освобождаване няма да получи обществено доверие, пише изданието.

Юнкер не е направил нищо незаконно и няма опасност да бъде отстранен, но за ЕС ще бъде най-добре, ако той се оттегли, допълва агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!