Искат оставката на Юнкер заради съмнение в участие в схеми за избягване на данъци

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2014 в 12:38 1565 7

Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е подложен на натиск да подаде оставка заради твърдения, според които той е помагал на големи компании да избягват плащането на данъци.

Става въпрос за създадената от мултинационални компании, работещи в Люксембург, сложна организация за избягване на плащане на данъци в размер на милиарди евро, докато Юнкер е бил премиер на Люксембург, съобщи агенция „Блумбърг“.

Финансовите министри на Франция, Германия и Холандия и председателката на Комисията по държавни сметки в британския парламент поискаха Юнкер да обясни какво е знаел за тези данъчни споразумения.

Освен това според британските консерватори на Дейвид Камерън ще му бъде трудно да преговаря с Юнкер за отношенията на Великобритания и ЕС преди референдума за оставането в Съюза през 2017 г., тъй като председателят на ЕК вярва във „все по-близкия“ ЕС.

Камерън се противопостави на избора на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК, но загуби гласуването.

Позицията на Юнкер като председател на органа, разследващ данъчните практики, които е наблюдавал като премиер, е явен конфликт на интереси. Възможно е Комисията да не открие нищо нередно в данъчния рай в Люксембург – ЕС позволява на правителствата на страните членки голяма свобода на действие в облагането на компаниите, ако те не облагодетелстват едни за сметка на други. Но с Юнкер начело на Комисията подобно освобождаване няма да получи обществено доверие, пише изданието.

Юнкер не е направил нищо незаконно и няма опасност да бъде отстранен, но за ЕС ще бъде най-добре, ако той се оттегли, допълва агенцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2014 в 20:41

ОСТАВКА БОКЛУЦИ!

11.11 2014 в 14:50

Съвсем сериозно: ако оставим Путя и Могерини да си разиграват коня, цяла Европа ще се превърне в една Чечня.

11.11 2014 в 14:11

Каквото и да плюят срещу Юнкер истината е, че Люксембург е една от най-добре развиващите се държави в ЕС. Което не може да се каже за Англия. На Камерън няма да му е лесно да накара Юнкер да приеме условията на Обединеното Кралство. Дори Меркел е съгласна англичаните да напуснат съюза. Само, че това няма да им хареса. Това означава Англия да загуби статута на икономически център, всички стоки за европейския съюз ще се облагат с мита и няма да са конкурентни! Затова сега търсят начин за свалят Юнкер и да прокарат техните интереси.

11.11 2014 в 13:34

Само така. Монгеризация на ЕС, разтуряне на страните-членки и поставяне на реалния въпрос: как ще завърши войната между евразиатците и Шариат за Европа. Ех, цоциалистически мечти...

11.11 2014 в 13:13

Франция и Германия ли искат да разпаднат ЕС?!

11.11 2014 в 13:07

А бе много им сер иска на някои да разпаднат Европейския Съюз, ала няма да им се уреди ! Видяха начело на ЕС един авторитетен европеец и бързат да го омаскарят ! Друго си е пробутат някой чиновник като Херман Ван Ромпой или като кадърната баронеса Аштън !

11.11 2014 в 12:56

Да, и сигурно абсолютно безвъзмездно е позволявал тези далавери!