Иран отрича да е замесен в удара с дрон, който уби трима американци в Кула 22

OFFNews 29 януари 2024 в 12:08 1008 1

Дрон

Снимка GettyImages

Иран отрече да е замесен в атака с дрон срещу американска база близо до границата на Йордания със Сирия, при която бяха убити трима американски войници, а президентът на САЩ Джо Байдън се зарече да отмъсти, съобщава Би Би Си.

"Тези твърдения са направени с конкретни политически цели за обръщане на реалностите в региона", каза говорителят на външното министерство на Иран Насър Канаани, според официалната новинарска агенция на Техеран IRNA.

САЩ обвиниха "радикални групировки, подкрепяни от Иран", но все още не се знае кой стои зад атаката. Това е първият удар, в който са убити американски войници в региона след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Имената на убитите и ранените военнослужещи все още не са оповестени.

Американски служители казват, че най-малко 34 военни са с мозъчно сътресение и някои от ранените войници са били откарани в болница. Според информация на военните дронът е ударил жилищните сгради.

Централното командване на САЩ и президентът Байдън казаха, че атаката е била срещу база в Североизточна Йордания, близо до сирийската граница. По-късно тя е наречена Кула 22.

През декември американски служители заявиха, че американските бази в Ирак и Сирия са били атакувани най-малко 97 пъти от 17 октомври.

Какво се знае за базата? 

В нея има 350 военнослужещи от армията и военновъздушните сили на САЩ.

Кула 22 има стратегически важно местоположение в Йордания, в най-североизточната точка, където границите на страната се срещат със Сирия и Ирак. Тя е близо до гарнизона Ал Танф, който се намира от другата страна на границата в Сирия и в който има малък брой американски войници. Танф беше ключов в борбата срещу Ислямска държава и имаше роля като част от стратегията на САЩ за ограничаване на военното влияние на Иран в Източна Сирия.

Армията на Йордания е един от най-големите получатели на чуждестранно военно финансиране от Вашингтон. Кралството има стотици американски инструктори и е един от малкото регионални съюзници, които провеждат обширни учения с американски войски през цялата година.

От началото на сирийския конфликт през 2011 г. Вашингтон е похарчил стотици милиони долари, за да помогне на Аман да създаде сложна система за наблюдение, известна като Програма за гранична сигурност, за да спре проникването на екстремисти от Сирия и Ирак.

Не е ясно какъв тип оръжия се съхраняват в базата, използваната противовъздушна отбрана, и какво точно се е объркало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!