Иран освободи жената, осъдена на затвор, защото искала да гледа волейболен мач

OFFNews Последна промяна на 23 ноември 2014 в 21:41 7406 10

Иран освободи 25-годишната жена, осъдена за това, че е искала да гледа мъжки волейболен мач, съобщиха световните агенции.

Гонче Гавами, която има както иранско, така и британско гражданство, беше пусната условно.

Гавами беше арестувана на 20 юни, когато тя, заедно с още 40 жени, се опитала да влезе на волейболен мач между Иран и Италия.

През октомври Гавами беше осъдена на една година затвор за пропаганда срещу ислямската република.

25-годишната жена обяви гладна стачка в затвора.

Близките й обясняват, че тя е много щастлива от освобождаването си, но има стомашни проблеми заради обявената гладна стачка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2014 в 19:06

До: Росен
Ислямът е зловеща, тоталитарна политическа система, дегизирана като религия. По същество прилича на нацистки режим. Нека отнесем Вашия „нюанс“ към нацистка Германия през 1944 г.

Така „нюансирано“ можете да кажете, че нацистите имат невероятна дисциплина и голям принос към материалната култура на човечеството, примерно защото те първи са започнали ядрените изследвания.

Ако сега сме 1944 г., и някъде в Европа или САЩ се изкажете толкова „нюансирано“ за нацистите, нямам съмнение, че доста хора ще покажат явен „негативизъм“ към Вашето мнение, не защото не е вярно, а защото е неадекватно при огромните мащаби на масовото опустошение и смърт, причинени от този фанатичен режим.

24.11 2014 в 18:25

Интересно, а другите 39 дето нямат двойно гражданство, освободили ли са ги?

24.11 2014 в 16:02

Не разбирам защо предизвиках такъв голям негативизъм. Дори не съм защитавал режима или нещо такова. Просто добавих важен нюанс към историята за който съм прочел другаде. "ММ" който е анонимен но си позволи да ме нарече на Росенчо си е обикновен простак. Иран е интересна страна и чувам от няколко различни места положителни неща които няма да чуем в пропагандата (такива други страни са примерно Куба и Венецуела - вечно оплювани но все от хора които никога не са били там). Давам интересен линк:
http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/to00c/i_drove_with_friends_from_england_to_mongolia/c4o8qab

24.11 2014 в 12:56

Много е красива, както много персийки и арабки. Не е много по темата, но все пак... :)

24.11 2014 в 12:09

До: Росен

„Обаче съм сто процента сигурен че обикновените жени в Иран си живеят доста по спокойно…“

Росене, колко често се притеснявате за жена си или приятелката си, че ако не я опаковате в черен чаршаф от глава до пети, ще я изнасилят по пътя към магазина? Колко често Ви е страх, че ако Вие загинете при катастрофа, съпругата и децата Ви ще умрат от глад?

В ислямските държави жената е предмет, а изнасилването е ежедневие. Освен това, жената е в пълна финансова зависимост от мъжа. Тя по правило не работи и няма самостоятелни приходи. В повечето от тези държави тя дори няма право да излиза сама. Трябва да я придружава мъж или по-възрастна жена. Тя по правило няма образование и не може да се пласира на пазара на труда. Не може да издържа самостоятелно себе си и децата си. Мъжът има право да каже три пъти на глас „развеждам се“ и е разведен, след което може да си тръгне без да плати стотинка издръжка. Та тези жени, които според Вас си живеят спокойно, не работят (за да не ги виждат мъжете) и са практически робини на мъжете си. Живеят в затвор – може да е добре обзаведена къща, но е практически затвор.

Разведената жена или вдовицата в ислямските държави обикновено се превръща в безпомощно подгонено същество, което всеки минувач може да изнасили. В съда свидетелските показания на ЕДИН МЪЖ са равни на показанията на ДВЕ ЖЕНИ, защото Мохамед е казал, че жените са тъпи интригантки и в ада е пълно с тях. Няма нужда да ми вярвате - прочетете Корана и Хадит (Коранът е „конституцията“ на ислямските държави, а Хадит са “законите и наредбите“).

Мъжът има право да бие жена си, има право да я изтезава и тормози, има право да я продава и дава под наем. Същото важи и за децата – те са „имущество“. Ако жената реши да си тръгне от мъж-насилник, е тотално зависима от някой имам, който може да я разведе, но може и да не я разведе. Ако не я разведе, а тя избяга от мъжа си, наказанието е десетина години затвор. В Афганистан присъдата за такава жена варира от 10 до 15 години. Домашното насилие в ислямските държави не е изключение, а начин на живот.

24.11 2014 в 11:44

Росенчо, Още преди повече от 200 години бащите -основатели на американската конституция и държава са заявили, че "...за да гарантират тези права, хората си учредяват управление, което извлича справедливата си власт от съгласието на управляваните. Според нас, щом една форма на управление се окаже пагубна за посочената цел, народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление, поставяйки основите му на такива принципи и организирайки властта му по такъв начин, каквито му се чинят най-подходящи, за да гарантират неговата сигурност и щастие." Тази "необикновена" гражданка е изявила свое основно човешко право - право си на протест срещу несправедлив закон.Тя не е започнала въоръжена борба за смяна на подтисническия режим, а направила това което всички ние в свободния свят правим протестираме, когато смятаме, че има несправедливост.За това тя е вкарана в затвора.

24.11 2014 в 11:37

Жените да гледат волейбол! Кощунство! Това съсипва здравия морал на проспериращата ислямска общност, която е създала съвременната цивилизация и постоянно прави нови открития в медицината, физиката, математиката и космическите технологии… Да не говорим каква висока производителност постигат ислямските държави в земеделието, производството на стомана, автомобили и самолети.

Жените в публиката на спортната зала са много по-вредни от нинджите, които се препасват с експлозиви и взривяват деца, които отиват на училище.

24.11 2014 в 11:37

Жените да гледат волейбол! Кощунство! Това съсипва здравия морал на проспериращата ислямска общност, която е създала съвременната цивилизация и постоянно прави нови открития в медицината, физиката, математиката и космическите технологии… Да не говорим каква висока производителност постигат ислямските държави в земеделието, производството на стомана, автомобили и самолети.

Жените в публиката на спортната зала са много по-вредни от нинджите, които се препасват с експлозиви и взривяват деца, които отиват на училище.

24.11 2014 в 10:13

Тази е знаела че е збранено на жени да гледат мъжки спорт и е организирала простест и демонстратовно желание да присъства. Много добре е знаела че ще я арестуват и точно това е целяла. Не е просто някаква обикновена гражданка жестоко третирана. Друг е въпроса справедлово ли е това. Обаче съм сто процента сигурен че обикновените жени в Иран си живеят доста по спокойно от това което ни се внушава от този случай. Разбира се те са много назад с правата на човека, не го управдавам в никакъв случай.

23.11 2014 в 23:32

Баси пещерняците! Чак да не повярваш, че са решили да постъпят хуманно.