Иран обеща отмъщение на САЩ след ликвидация на елитен генерал

OFFNews 03 януари 2020 в 08:23 8950 2

Aятолах Али Хаменей

Върховният духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей обеща „тежко отмъщение" на убийството на генерал Касем Солеймани, който беше убит при ракетен удар на САЩ в близост до летището в Багдад тази сутрин. Солеймани беше командващ на елитните части "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия.

„Мъченичеството е наградата за непрестанните му усилия през всичките тези години“, написа Хаменей в своя профил в социалната мрежа „Туитър“. Той обяви тридневен национален траур. „С неговата кончина, по Божията воля, неговата дейност и пътят му няма да бъдат спрени, тежък отмъщение очаква престъпниците, които окървавиха нечестивите си ръце с кръвта на Сулеймани и други мъченици в снощния инцидент", закани се Хаменей.

За удара бе съобщено от иракската държавна телевизия, след което министерството на отбраната на САЩ потвърди, че е убило Солеймани, за да предотврати нови удари и плановете на Иран за бъдещи атаки.


"По нареждане на президента американските военни предприеха решителни отбранителни действия за защита на американските служители зад граница като убиха Касем Солеймани, ръководител на корпуса "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия, който САЩ обяви за чуждестранна терористична организация", се казва в съобщението на Пентагона. "Ген. Солеймани разработваше планове за нападения срещу американски дипломати и служители в Ирак и района. Той и неговите части "Ал Кудс" са отговорни за смъртта на стотици американци и техни партньори от международната коалиция, както и за раняването на още хиляди хора. Той оркестрира нападенията срещу бази на коалицията в Ирак през последните няколко месеца, включително на 27 декември, в които загинаха и бяха раени американци и иранци. Той е одобрил и нападението срещу американското посолство в Багдад тази седмица."

Иранската телевизия потвърди малко преди 5 часа сутринта българско време, че Солеймани е станал жертва на ракетни удари на американски хеликоптери.

Сред загиналите е и Абу Махди ал Мухандис (боен псевдоним на Джамал Джафар Мохамед Али Ебрахими), зам.-командир на Хашд ал Шааби - подкрепяни от Иран шиитски милиции в Ирак.

Ликвидирането на ген. Солеймани, смятан за ръководна сила зад множество задгранични операции на Техеран, на чужда територия, създава безпрецедентна с неизвестностите си ситуация в Близкия изток. Това може да предизвика масово кръвопролитие - от акции на отмъщение по цял свят до избухване на гражданска война в Ирак, опасяват се анализатори.

Касем Солеймани е архитектът на стратегията на Иран за т.нар. прокси конфликти чрез подкрепата, въоръжаването и финансирането за проирански милиции в целия район. Той бе и вероятно най-важният ирански фактор в Близкия изток през последните 30 години.

САЩ правят тази стъпка в момент, когато атаките срещу посолството им в иракската столица бяха прекратени, шиитските милиции се оттеглиха и се очакваше фаза на преговори. Късно в четвъртък министърът на отбраната Марк Еспър каза, че САЩ няма да приемат атаки срещу техни служители в района и обвини Иран за насилието при посолството. "Атаките срещу нас ще бъдат посрещнати с ответни реакции във време, по начин и на място, което ние изберем. Настояваме режимът в Иран да прекрати зловредната си дейност", се казва още в изявлението му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови