Институтът за войната: Дронът над Кремъл е руска атака под фалшив флаг

OFFNews 04 май 2023 в 10:14 3903 6

Снимка

Русия, вероятно, сама е организирала атаката с дрон над Кремъл в опит да увеличи подкрепата за войната и да създаде условия за по-широка обществена мобилизация в страната. Такъв извод прави екипът базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) в анализа си за събитията от последното денонощие.

Русия обвини Украйна, че е извършила удар с дрон срещу Кремъл на 3 май и дори му придаде ранга на атентат срещу руския президент-автократ Владимир Путин. Кадри в социалните медии показаха как дрон детонира близо до колчето на знаме на върха на сградата на Кремълския дворец на конгресите в Москва.

Допълнителен драматизъм на ситуацията придаде обяснението на кремълския говорител Дмитрий Песков, че Путин е останал невредим. Защото не е бил в Кремъл по време на атаката.

ISW сочи няколко признака, които сочат, че дроновата атака е „нападение“ под фалшив флаг – вътрешно организирано и целенасочено. На първо място трябва да се имат предвид всички онези мерки, които руските власти предприеха през последните месеци за увеличаване на руските вътрешни способности за противовъздушна отбрана, включително в самата Москва. Следователно е изключително малко вероятно два дрона да са пробили множество кръгове на противовъздушната отбрана и да са детонирали или да бъдат свалени точно над сърцето на Кремъл по начин, който предоставя зрелищни изображения, добре уловени от камерата.

Геолокирани изображения от януари 2023 г. показват, че руските власти разполагат системи за противовъздушна отбрана „Панцир“ близо до Москва, за да създадат кръгове за противовъздушна отбрана около града.

Удар, който преодолява такива средства за противовъздушна отбрана и успява да удари толкова важна цел като Сенатския дворец в Кремъл, би бил голям срам за Русия. Незабавният, последователен и координиран отговор на Кремъл на инцидента предполага, че атаката е била вътрешно подготвена по такъв начин, че планираните политически ефекти да надделеят над големия срам.

Кремъл незабавно обвини Украйна в извършване на терористична атака, а руските официални коментари се консолидираха около това обвинение. Бързото и последователно представяне на официалния руски наратив подсказва, че Русия е организирала този инцидент в непосредствена близост до празника на 9 май, Деня на победата, за да представи войната като екзистенциална за вътрешната си публика.

Кремъл може да използва удара и за да оправдае или отмяната, или допълнителното ограничаване на честванията на 9 май, действия, които вероятно биха увеличили информационните усилия, очертаващи войната в Украйна като пряка заплаха за руското спазване на почитаните исторически събития.

Някои руски националистически военни блогъри се възползваха от удара с дрон на Кремъл, за да призоват за руска ескалация във войната, въпреки факта, че Русия в момента няма военен капацитет да го направи.

Кремъл може да планира да проведе и други операции под фалшив флаг и да увеличи дезинформацията преди украинската контраофанзива, за да увеличи вътрешната подкрепа за войната, смята ISW.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

04.05 2023 в 17:51

Аз пък наблюдавам някаква промяна у Спирта последните дни.
Чудя се дали е биполярно разстройство или някой го е хакнал.

2550

5

alfakentavur

04.05 2023 в 15:15

Всичко е ясно. Вече виждам како spirit оригиналът влиза в бившето си училище и стреля наред, след което креши "Аз съм психопат и трябва да се успокоя"...


-529

3

6екеr4о

04.05 2023 в 14:34

УкраИна е с пълната подкрепа на целия цивилизован свят, погледнете гласуванията на Общото събрание на ООН и/или безкрайния списък с държави, оказващи реална подкрепа, Президент Зеленски трябва кон да го е ритнал у главата, за да разпореди атака по кубетата на Кремлин!

Името на ритнатия е Путя, а конят е некой фатмак от КГБ, абе на тоя Вожд дали не са му смазвали с герс по фатмашки и пръстеновидния мускул на отверстието!? Бе, то нищо не се знае...

12407

2

Bad Horse

04.05 2023 в 12:06

Очевидна чекистка акция - тия нищо ново не са научили 100 години. Моля се да не гръмнат запорижката АЕЦ за да обвинят Киев, НАТО, полтергайста на Хитлер и кой ли не...

Украинците нямат интерес нито да си повреждат централата, нито да убиват Путин и го правят мъченик. Това, което искат за Путин, е да го осъдят в Хага като воено-престъпник и да обявят рашизма за престъпна идеология. Не да сложат Медведев, Лавров или недай си боже Пригожин на власт.

10298

1

AntiZ

04.05 2023 в 11:24

Два "атентата" по едно и също време. Учители и ученици без грам фантазия. СъвеЦка школа.