Индонезия предложи мирен план за Украйна. Киев отхвърли предложението

OFFNews 03 юни 2023 в 15:20 5223 9

Украинският министър на отбраната Олексий Резников

Снимка АП/БТА

Украинският министър на отбраната Олексий Резников (най-отпред, дясно) на конференцията в Сингапур.

Индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто предложи днес мирен план за Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Инициативата предвижда създаването на демилитаризирана зона и произвеждането под егидата на ООН на референдум, с който да бъде определена съдбата на територии, които индонезийският министър определи като спорни. Киев обаче отхвърли индонезийското предложение, като отрече да има спорни украински територии.

Планът бе презентиран на конференцията в Сингапур "Диалог Шангри-Ла", посветена на въпросите на сигурността. В срещата участват представители на отбранителни ведомства и военни от целия свят.

Прабово Субианто прикани участниците в конференцията да приемат декларация, с която да призоват за прекратяване на военните действия в Украйна.

Той предложи план от няколко точки, който включва прекратяване на огъня "на мястото на настоящите позиции на двете страни в конфликта" и създаване на демилитаризирана зона посредством изтеглянето както на украинските, така и на руските сили на 15 километра от фронтовите позиции.

Индонезийският план предвижда демилитаризираната зона следва да бъде поставена под мониторинга на мироопазващи сили на ООН. Той включва и идея за произвеждането на референдум под егидата на ООН, посредством който, по думите на индонезийския министър, "да бъде установено обективно желанието на мнозинството от жителите на различните спорни райони".

Индонезия обявява мирния си план, след като тази година индонезийският президент Джоко Видодо посети както Москва, така и Киев, като предложи да бъде посредник в процеса по полагане на усилия за започването на мирни преговори между Русия и Украйна, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на украинското министерство на външните работи Олег Николенко обаче бързо отхвърли индонезийското предложение. Няма спорни украински територии, подчерта той и повтори позицията на Киев, че Русия трябва да изтегли войските си от Украйна.

Николенко каза, че Русия е извършила агресия и е окупирала украински територии, и всяко предложение за прекратяване на огъня само ще й позволи да прегрупира и подсили своите войски. "Няма спорни територии между Украйна и Руската федерация, за да провеждат там референдуми", изтъкна той от Киев.

Николенко обвини руската армия, че "извършва в окупираните (украински) територии военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид. "Русия сега се опитва по всякакъв възможен начин да попречи на украинското контранастъпление, добави той.

Ръководителят на европейската дипломатическа служба Жозеп Борел заяви на същия панел на конференцията "Диалог Шангри-Ла", че ако военната подкрепа за Украйна бъде прекратена, то войната бързо ще приключи, като това ще доведе до изчезването на суверенитета на Украйна под натиска на външна агресия.

"Не можем да спрем да подкрепяме военно Украйна, защото не искаме мир, който е мир на капитулацията - мир, наложен от по-силния", категоричен бе Борел.

Неотдавна украинският президент Володимир Зеленски предложи мирен план от 10 точки, който предвижда изтегляне на руските сили от Украйна. Игор Жовква, главният дипломатически съветник на Зеленски, каза, че Украйна няма интерес от примирие, което на практика да признава руските териториални придобивки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

10

Деспин Митрев

07.06 2023 в 14:59

прабабо предложи ли мирен план, когато Русия нападна Украйна? прабабо да мълчи сега - никой не го пита

2073

9

Johnny B Goode

03.06 2023 в 19:57

Да, по някакво стечение на обстоятелствата, поназнайвам доста за Тихоокеанската част от WW2.
Може би имате предвид, че Япония е окупирала Холандска Индия и че американци и австралийци са се били срещу японците там?
Но вие може да сте учили някаква друга история в МГИМО. Тази, която премълчаваше как когато Хитлер нападнал Полша от запад, Сталин направил същото от изток. И така до парада на победата в Кьонигсберг.

2099

8

Mateevk

03.06 2023 в 19:41

Във всеки план може да има нещо рационално, което да се обмисли. За съжаление Русия вече направи така, че да направи невъзможни всякакви преговори, вкл. и за т.нар. спорни територии. Последните станаха официално част от Русия и не виждам сега кой и как ще върне предишния им статут. Там вече се раздават масово руски паспорти къде почти доброволно, къде малко насила. Взети са мерки проукраински настроените и служителите на украинските силови структури да бъдат неутрализирани. Руснаците имат опит с това и действат по точно определен алгоритъм. Чисто формално всичко е възможно, но в Русия няма кой да се осмели да направи такова нещо. А иначе едно изтегляне на руснаците от Украйна като първо условие за начало на преговори може да бъде последвано от изпращане на сили на ООН за определен преходен период, за да се избегнат възможни екцесии. Тези неща сигурно подлежат на преговори и не е изключено да се намери взаимно приемливо решение, но ако се изпълни първото условие.

2073

6

Johnny B Goode

03.06 2023 в 17:53

Току що изтрития руски трол отдолу - ама вЕрно ли Индонезийците са се били с Японците за свободата си?
Откъде ви намира Митрофанова такива ерудити? Да не би да си завършил МГИМО?

12407

4

Bad Horse

03.06 2023 в 17:17

Джендо, само 10 точки имам, заслужаваш 100.

1005

3

eagle60

03.06 2023 в 16:17

Това си е чиста проба плагиатство отстрана на индонезиеца - предлага "Плана Радев"

345

2

Джендо Джедев

03.06 2023 в 16:09

Индонезийците да направят същото на своята територия. После да ни кажат какво е станало. :D

2073

1

Johnny B Goode

03.06 2023 в 16:04

Всеки план в който първа точка не е изтегляне на руските войски обратно в Русия е обречен.
Крайно време е Путлер да разбере, че колкото повече мърда, толкова повече му влиза.