Индия взривява луксозни небостъргачи заради нарушена екология (видео)

Последна промяна на 12 януари 2020 в 14:02 11539 3

Взриваването на комплекса Maradu Flats.

Властите в Южна Индия разрушиха в събота два небостъргача с луксозни апартаменти намиращи се до езеро, тъй като са построени в нарушение на екологичните закони, съобщи BBC. Собствениците на апартаменти във високите комплекси наблюдаваха имплозиите (взрив, насочен навътре), които разрушиха за секунди техните домове и инвестиции в щата Керала.

Върховният съд нареди разрушаването миналата година, след като бе установено, че те са построени в нарушение на правилата за защита на крайезерната площ. Още два небостъргача предстои да бъдат разрушени днес.

Общо 343 апартамента трябва да бъдат разрушени, те са дом на около 2000 души. Това е най-голямото разрушаване на жилищни сгради в Индия.

Шамсудийн Карунагапали каза пред AFP, че съпругата и децата му не могли да гледат разрушаването на сградите, тъй като е "прекалено болезнено е да гледат как мечтите им се сриват пред очите им.

Местните власти са дали разрешение на предприемачите за строителство без да го съгласуват с правителствената служба на Керала за управление на крайбрежните зони. BBC цитира изявление на службата, че “местоположението на апартаментните комплекси в община Мараду е критично уязвима зона, където не е разрешено ново строителство”.

Купувачите на апартаментите са били банкери, висши мениджъри и богати пенсионери. През 2006 г. срещу $70,000 е можело да се купи апартамент от 198 квадратни метра във вече взривения комплекс Alfa Serene. Миналата година такъв апартамент е продаден за $176,000.

Заповедта за разрушване е издадена от Върховния съд на Индия през май 2019 г. В решението се казва, че строителите са нарушили строителните правила и че незаконното строителство в района е "колосална загуба" за околната среда. Съдът се е позовал и на опустошителните наводнения в Керала през 2018 г. и заявил, че те са резултат от „влошаването на цялата околна среда и незаконното окупиране на крайбрежните зони“.

Част от обитателите на коплекса са отказали да се се подчинят и да напуснат блоковете, но властите са спряли тока и водата им оставяйки ги без избор.

Според съобщенията на местните медии държавното правителство е решило да изплати „временна компенсация“ от около 35 000 долара (27 000 британски лири) на засегнатите жители.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3704

2

zuljin

12.01 2020 в 22:20

Когато се изтровим и измрем в собствените си гомна тогава ще се сетим много работи... И за дизела и за бетона.

9506

1

Mayya

12.01 2020 в 15:36

Я, виж ти, как хората приключват техните "апартаментгейт"! Ние имаме няколко министерства, на които екологията би трябвало да им е първа грижа, но всъщност продължава да се бетонира и изсича. Широко ни е около врата, докато не се задушим.