Quantcast

Гражданите срещу небостъргача на Артекс, искат ДНСК да бутне незаконната част от сградата

От Инициативния комитет настояват институциите да спрат да си прехвърлят топката със "Златен век"

OFFNews Последна промяна на 01 април 2019 в 07:35 4655 3

Небостъргачът на фирма "Артекс" на столичната улица "Златен рог" да бъде съборен. Това искат хората от Инициативен комитет "Лозенец", които са "срещу незаконното строителство на 120-метровата сграда". 

Те настояват за "незабавно спиране на строежа, разрушаване на незаконно построеното и оставка на шефа на ДНСК Иван Несторов и всички длъжностни лица, отговорни за неспазването на закона", пишат от ИК. Бъдещите си действия гражданите ще обявят днес в градинката пред небостъргача, като Денят на лъжата 1 април е избран символично. 

През последните седмици станахме свидетели на безкрайни противоречия и прехвърляне на топката между институциите в опит да защитят незаконното строителство на сградата, наречена "Златен век". Нито една от тях не пое отговорност да приложи закона и да забрани 34-етажния строеж, който се превърна в символ на корупцията, твърдят от ИК "Лозенец". Според тях обясненията на директора на ДНСК преди дни е била "обида за интелигентността на всеки разумен човек". 

Сградата с дългогодишна история нашумя отново покрай "апартаментгейт" на Цветан Цветанов и другите от властта, закупили си апартаменти от фирма Артекс в столичния квартал "Изток". Цветанов, оказа се, препратил жалбата на ИК "Лозенец" до Столична община - нищо, че тя вече била получена там, дни преди да сключи сделката за жилището на ул. "Латинка". 

Подавайки оставка като председател на ПГ на ГЕРБ, шеф на вътрешната комисия в парламента и депутат, Цветанов отдели специално внимание на историята със "Златен век". Той съобщи, че е спазил закона, като е препратил жалбата от ИК, адресирана до вътрешната комисия по компетентност на Столична община. Не стана ясно дали от незнание, че компетентният орган по казуса всъщност е ДНСК или по друга причина Цветанов я препраща до кмета Йорданка Фандъкова. 

Според становището на СО разрешението за строеж на сградата е изтекло през 2017 г. Фандъкова в петък припомни, че Дирекцията "Национален строителен контрол" (ДНСК) към МРРБ е компетентният орган по отношение законността на строителството и тя се е произнесла, че трябва да се изчака съдебно решение по жалба, внесена по казуса. Кметът уточни, че според главния архитект на София Здравко Здравков срокът за разрешението за строеж е приключил. 

Шефът на ДНСК обаче настоява, че издадено допълнение към строителните книжа през август 2018 г. от арх. Здравков, удължава срокът на разрешението, като той започва да тече отново. Здравков обяснява, че разрешителното за строеж на „Златен век” не е презаверявано, а това е можело да се случи до ноември 2018 г. По думите му, ако строителството вече е незаконно, според правилата незаконната част би трябвало да се премахне.

Строителната компания Артекс пък твърди, че има валиден документ до 2020 г. Фирмата се позовава на промени в Закона за устройство на територията, които удължават срока на разрешенията за строеж на обекти като "Златен век". Според вносителя на текста Александър Ненков от ГЕРБ обаче те не важат за заварени случаи, а случаят със "Златен век" е такъв. 

От Инициативен комитет "Лозенец" настояват ДНСК да не чака съдът да ги принуди да се произнесат законен или незаконен е строежът, а да предприемат мерки за спирането и събарянето на незаконно построената част от небостъргача. Хората искат още проектът на сградата да бъде преработен и да се приведе към изискванията на Общия устройствен план за височина до 26 м, а не както в момента изграждащите се 100-120 м.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11009

2

случайно прочетох

01.04 2019 в 12:30

Комплексите раждат извращения-34 етажа, псалми и т.н.
Рази сграда, ако бъде построена, ще стои, като цирей на града.

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

01.04 2019 в 09:33

Софиянци напомнят, че японският хотел трябваше да бъде 28 етажен, но спря до 22. Почвите нямало да издържат, казват специалисти. Тоя, дето го вдигат сега, планират да е 34 етажа…

Дали земята на 500 м. от Японския е получила рушвет? Да са прай на по-твърда..