Икономист: Президентът на Украйна тайно договорил с Путин съюз срещу пари и газ

OFFNews 07 декември 2013 в 19:26 5661 45

Протестите в Киев срещу решението на кабинета да спре процеса на присъединяване към Евросъюза продължават
Протестите в Киев срещу решението на кабинета да спре процеса на присъединяване към Евросъюза продължават

 

Украйна ще стане част от общ митнически съюз на Русия, Казахстан и Беларус до края на 2015 г. За това са се договорили неофициално президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Виктор Янукович на тайна среща в Сочи, съобщи сп. „Икономист". В замяна на политическия съюз Русия щяла да предостави природен газ и заеми в размер на 15 млрд. долара.

По-късно днес информацията беше опровергана от пресслужбите на двамата президенти, но подозренията останага. Именно след такава необявена предварително среща с Путин преди седмици Янукович обяви, че Украйна се отказва от асоциирано членство в Европейския съюз.

Междувременно протестите в Киев продължават и днес. „Всички смятаха, че споразумението за асоциирано членство ще бъде подписано и ще започнем да живеем в Европейска държава, където реформите ще започнат да се случват - законите ще имат значение, а съдиите няма да се ръководят от парите или от телефонните обаждания на някого, а от логиката на правосъдието”, заяви на площад „Независимост” лидерът на опозиционната партия „Удар” Виталий Кличко.

Утре в Киев е насрочен нов голям протест. Очаква се в украинската столица да се съберат най-малко 300 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!