Ясер Арафат е отровен с полоний

Елица Мартинова 14 октомври 2013 в 09:40 5406 8

Ясер Арафат, Снимка: Reuters
Ясер Арафат, Снимка: Reuters

Бившият палестински лидер Ясер Арафат е бил отровен с радиоактивния елемент полоний-210. Това е заключението на швейцарски учени, чието изследване бе публикувано в авторитетното британско издание за медицина The Lancet.

Палестинският лидер почина на 75-годишна възраст през 2004 г. в болница до Париж. Тогава медиците оповестиха, че Арафат е получил симптоми на гадене, диария и болки в стомаха. Официално изявление за причините на смъртта му обаче така и не бе направено. Това даде повод за съмнение, че смъртта на Арафат не е била естествена.

През ноември 2012 г. тленните останки на палестинския лидер бяха извадени от мавзолея му и бяха ексхумирани в Рамала.

Именно в рамките на повторните изследвания швейцарските учени, които обясняват технологията и заключенията си пред The Lancet, са успели да вземат пробите за разработката си.

Автори на изследването са учени от Института по радиофизика и Университета по съдебна медицина в Лозана.

Експертите са включили в опитите си 75 образци, половината от които са взети от личните вещи и биопробите на Ясер Арафат. Останалите са произволно избрани образци, взети, за да послужат за сравнение.

„По тях нямаше никакви следи от полоний-210. Няколко образци, взети от кръвта и урината на Арафат, съдържаха необяснимо висок процент на полоний-210, отколкото образците, взети за сравнение. Тези резултати ни насочват към заключението, че Арафат е бил отровен с полоний-210“, пишат в становището си учените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови