Яростен многохиляден протест посрещна лека присъда за групово изнасилване в Испания

OFFNews 29 април 2018 в 10:40 14036 7

Десетки хиляди хора излязоха гневни на протест по улиците на испанския град Памплона снощи, за трети пореден ден, след като петима мъже, извършили групово изнасилване на момиче, получиха леки присъди.

Те бяха осъдени на по 9 години затвор за "сексуално посегателство", което мнозина смятат за твърде леко определение за деянието. Протестиращите са убедени, че тези присъди са крайно недостатъчни, а престъплението е изнасилване, а не просто посегателство.

Мъжете, нарекли себе си "Глутницата", нападнали 18-годишно момиче по време на фестивала за надбягване с бикове в града през 2016 г. Наобиколили я в малка ниша, съблекли я и я изнасилвали. Единият заснел насилието с телефона си. Споделил го в група в WhatsApp, наречена "Глутницата", чиито членове празнували стореното.

Случаят предизвика отклик в цялата страна, протестиращи хора излязоха по улиците на Мадрид, Барселона и Валенсия. В Памплона в събота протестираха повече от 30 хил. души по данни на полицията.

Испанският хаштаг #cuéntalo, което означава "кажи го", се разпространява масово през последните дни, заедно със споделянията на хора за преживяно сексуално насилие в знак на солидарност с нападнатото момиче.

Петмесечното дело се гледа при закрити врата, за да се запази в тайна самоличността на момичето. Прокурорите поискаха по повече от 20 години затвор за всеки от насилниците. Жертвата ще обжалва леките присъди. Мъжете - също, защото смятат, че тя е несправедливо тежка.

Петимата са в ареста от 2016 година. Присъдата включва също те да платят 50 000 евро обезщетение на момичето. Един от тях трябва да плати допълнително 900 евро, защото е откраднал телефона ѝ.

В отговор на протестите испанското правителство обяви, че ще преразгледа класификацията за сексуални престъпления.

След произнасянето на присъдата, националната полиция публикува туита: "Не е не", заедно с телефона за спешни случаи. "Ние сме винаги с вас", допълват полицаите в посланието си в социалната мрежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6109

7

Azarael

02.05 2018 в 12:16

В случая не бих взел определено страна в този изключително
просташки и тъп случай, защото извършителите не са ми нито
на акъла или пък на годините и интелекта !
Тези нещастници за мен са едни тъпи и елементарни
копелета, такива каквито се явяват повечето от
представители на средиземноморските нации
в Европа !
Защото само един ОЛИГОФРЕН след като направи
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, може да го заснеме и пусне в Интернет
за консумация . . .

11202

6

Zol

29.04 2018 в 20:16

Лопе де ..нещо си.. Ако изнасилването е равно на убийство ..нали се сещаш че тея ще ги ебат и бият в затвора.. което значи че ще ги убиват по твоето разбиране в продължение на 9 години.. Затвора не ти е курорт както казах.. Защо всички си мислят че затвора е разходка в парка..

16193

5

SC

29.04 2018 в 18:49

Аз пък съм съгласен въобще да не ходят в затвора, но в замяна да им клъцнат топките и „инструментите“, и да им жигосат думата „изнасилвач“ на челата. Да видим тогава дали ще имат смелостта изобщо да излязат от домовете си.

29217

4

Лопе де Вега

29.04 2018 в 17:34

Цоле, нещастнико, изнасилването е убийство! Убива душата, не тялото, което е много по-страшно, защото страданията на жертвата продължават години. Особено при групово изнасилване аз съм на страната на тези щати, които предвиждат доживотен затвор. Девет години? Това е потупване по рамото. След четири години ще излязат за примерно поведение и хайде пак, не ли?

5784

3

Бабатунде

29.04 2018 в 12:07

Да бяха дошли тук. Най-много условна !

25665

2

Victimized

29.04 2018 в 11:35

Направо ме хваща страх какви толерасти пишат в този сайт. Много им били, за групово изнасилване?!?!?!?
Скрий се някъде ве мижитурка....

11202

1

Zol

29.04 2018 в 11:14

Тея още малко и доживотна присъда ще искат за изнасилване. Златните ваджайни.. изнасилването не е равно на убийство. Има нещо което се нарича равно по тежест наказание. 9 години от живота на човек прекарани в ада на затвора изобщо не е леко наказание. Човек прекарал 9 години в затвор ще получи много по тежки прсихически травми от колкото е получила жертвата на изнасилване. не подценявайте затвора като мярка за наказание.. това не е курорт. Вече ако става дума за изнасилване със физически наранявания .. категорията е друга.
 
X

Да помогнем на украинските деца!