Япония плаща още 470 млн. долара за спиране на теча във Фукушима

Вероника Шербанова 03 септември 2013 в 10:52 2332 7

АЕЦ
АЕЦ "Фукушима". Снимка: ЕПА

Правителството на Япония одобри план за овладяване на течовете на радиоактивна вода във Фукушима. Планът включва замразяване на земята под централата, а за осъществяването му са необходими 470 млн. долара, съобщи Би Би Си.

През изгорелите тръби ще бъде вкаран замразител, а след това ще бъдат обеззаразени токсичните води, обясни главният секкретар на кабинета Йошихиде Суга.

Със средствата, които ще бъдат инвестирани, трябва да се изгради бариера, която да блокира заразените подпочвени води. Ще бъде увеличен и капацитетът на системите ALPS, които пречистват водата от около 60 радиоактивни съставки.

Държавата ще трябва да се справи и с радиоактивната вода, преминала в подземните нива или складирана в специални резервоари. До момента нейното количество е около 400 000 тона, като част от нея преминава в Тихия океан.

По-рано председателят на комисията за контрол в АЕЦ Фукушима Суничи Танака обяви, че са възможни още изтичания на радиоактивни води. Прочистването на района около централата се провежда безотговорно, категоричен беше той.

Решението за замразяване на почвата идва след посещението на министъра на индустрията Тошимицу Мотеги в района. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!