И Русия предлага реставратори за Нотр Дам

OFFNews 17 април 2019 в 13:58 1282 0

Нотр Дам

Снимка АА

Русия води преговори с Франция с предложение да предостави експертна помощ за възстановяването на катедралата Нотр Дам, заяви пред журналисти вицепремиерката Олга Голодец, цитирана от РИА Новости.

„Днес Русия разполага с уникални възможности в сферата на културата и реставрацията на обекти.Ние преговаряме с френската страна, защото са необходими конкретни специалисти за съвсем конкретни видове дейности. Мисля, че ние ще окажем наистина сериозна подкрепа именно с професионализма на нашите специалисти“, посочи тя.
Запитана дали в Русия ще се извършат извънпланови проверки на пожарната безопасност в музеите и паметниците от културното наследство след пожара в Парижката Света Богородица, Голодец каза, че такива проверки в Русия се правят постоянно.

По-рано стана известно, че руският милиардер Андрей Андреев, основател на платформата за интернет-запознанства Badoo, ще дари част от печалбите на компанията си за възстановяването на Нотр Дам след разрушителния пожар. Намерение за помощ за реставрацията заяви и шефът на Сбербанк Герман Греф. Депутатът от Руската дума Виталий Милонов обаче призова предприемачите, готови да пожертват средства за реставрацията на парижката катедрала, първо да обърнат внимание на отечествените светини, изискващи възстановяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови