Хиляди на протест във Франция срещу плановете за задължителна ваксинация

Въпреки демонстрациите според изследване над 60% от французите са съгласни с новите мерки

OFFNews 17 юли 2021 в 21:23 2536 1

Снимка Getty Images

Хиляди протестираха във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон да въведе задължителна ваксинация за здравните работници и да се изисква COVID-19 сертификат за влизане в барове, ресторанти и кина.

Според протестиращите мерките на Макрон нарушават свободата на избор на онези, които не искат да се ваксинират.

Демонстрации имаше и по-рано тази седмица, като полицията беше принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се.

В протестите, които се проведоха в големи метрополиси като Марсилия, Лион и Лил, както и в по-малки градове, взеха участие и "жълтите жилетки". Тези демонстранти се стремят да съживят антиправителственото движение, ограничено от локдауните заради коронавируса.

Премиерът Жан Кастекс заяви, че ваксинацията, която засега не е задължителна за широката общественост, е единственият начин за борба с вируса.

"Чувам нежеланието, което възниква, но мисля, че на всяка цена трябва да убедим всички наши съграждани да бъдат ваксинирани, това е най-добрият начин да се справим с тази здравна криза", каза Кастекс.

Въпреки силата на протестите, проучване на Ipsos-Sopra Steria, публикувано в петък, установява, че над 60% от французите са съгласни със задължителната ваксинация за здравните работници, както и с изискването за здравен сертификат на някои обществени места.

По-рано в събота от офиса на Кастекс заявиха, че Франция ще засили ограниченията за неваксинирани пътници от редица страни, за да се противопостави на нарастването на инфекциите с COVID-19, като същевременно ще отвори врати за тези, преминали с пълен ваксинационен цикъл.

След спад до по-малко от 2000 нови случая на ден в края на юни, заразените във Франция нарастнаха до почти 11 000 на ден.

Към петък около 55,1% от французите са получили една доза на ваксината, а 44,2% са преминали пълния курс. Това обаче е недостатъчно, за да спрат разпространението на вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови