Годеницата на Хашоги заведе иск срещу принца на Саудитска Арабия

OFFNews 21 октомври 2020 в 12:50 1845 0

Годеница на убития саудитски журналист Джамал Хашоги е подала днес граждански иск във Вашингтон срещу саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и няколко предполагаеми извършители на убийството, предаде Washington post.  

Джамал Хашоги e популярен критик на престолонаследника Мохамед бин Салман. Той бе видян последно в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където отишъл, за да вземе документи за предстоящата си сватба. Твърди се, че тялото му е било разчленено и изнесено от сградата, като останките му и до днес не са открити. Западни служби, сред които ЦРУ, смятат, че убийството е било разпоредено от принц Мохамед бин Салман. Престолонаследникът отрича тези обвинения.

През декември миналата година петимата извършители на убийството бяха осъдени на смърт, но през май семейството на Хашоги им е простило, което наложи повторното отваряне на делото.

Годеницата на Хашоги Хатидже Дженгиз смята, че той е бил измъчван, убит и разчленен. Дженгиз обясни, че причината за убийството на годеника й е, че той се е застъпвал за демокрацията и правата на човека в Близкия Изток. 

"Човекът, който стой зад това убийство, не трябва да е начело на Саудитска Арабия", заяви тя. 

Годеницата на Хашоги поиска подкрепа от САЩ за изясняването на истината около трагедията. 

Дженгиз твърди, че е претърпяла загуба на любов, утеха, интимност, морална подкрепа и привързаност със смъртта. Тя претендира обезщетение, чийто размер следва да бъде определен от съда.

Смъртта на Хашоги хвърли Саудитска Арабия в една от най-тежките дипломатически кризи и опетни образа на престолонаследника, посочен от турски и американски власти като поръчител на убийството.

Към гражданския иск се присъединява и опозиционната НПО "Демокрация за арабския свят сега" (DAWN), която е основана от Хашоги и е насочена срещу престолонаследника и няколко членове на неговия вътрешен кръг. Сред този кръг са бившия съветник Сауд ал Катани и бившият номер две в разузнаването генерал Ахмед ал Асири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки