20 обвиняеми за убийството на журналиста Джамал Хашоги

OFFNews Последна промяна на 25 март 2020 в 14:36 1820 0

Турция повдигна обвинения на 20 заподозрени за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, извършено в Истанбул през октомври 2018 г.

Днес прокурорите представиха обвинителния акт обявиха, че повдигат обвинение в подстрекателство на бившия зам.-ръководител на разузнавателната служба на Саудитска Арабия и близък съветник на коронования принц Мохамед - ген.-майор Ахмад Асири, и на бившия кралски юридически съветник Сауд ал Катани. Другите 18 са обвинени в извършването на "предмишлено и чудовищно убийство" в саудитското консулство. Сред тях е член на Саудитската кралска гвардия, експерт по криминалистика и служител на саудитското разузнаване, който е пътувал с престолонаследника Мохамед в миналото.

Обвиненията се основават на свидетелски показания, анализи на дигиталните устройства на Хашоги, записи на хора влезли във и напуснали Турция.

Западни разузнавателни служби вярват, че убийството е било разпоредено от коронования принц Мохамед бин Салман - нещо, което той отрича.

Специалният докладчик на ООН заявява, че Хашоги става "жертва на умишлена, обмислена екзекузия, непостановено от съд убийство, за което отговорност носи държавата Саудитска Арабия".

Когато е убит, 59-годишният журналист работи за американския в. Washington Post и е известен критик на саудитското правителство. Хашоги, който бяга в САЩ през 2017 г., отива в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., за да получи необходимите му документи, за да се ожени за годеницата си Хатидже Ченгиз.

През декември саудитски съд произнесе смъртни присъди срещу петима души за убийството и затвор - за трима. Имената им не бяха съобщени. Саудитска Арабия не е направила коментар относно обвинителния акт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови