Децата на Хашоги са получили милиони обезщетение за смъртта му от Рияд

OFFNews Последна промяна на 02 април 2019 в 11:14 1941 0

Снимка AA

Децата на саудитския журналист Джамал Хашоги, който беше убит в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, са получили като компенсация къщи на стойност няколко милиона долара и получават всеки месец хиляди долари от саудитските власти, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Вестникът, за който пишеше Хашоги, се позовава на бивши и настоящи саудитски представители, както и близки до семейството на журналиста. 

Според изданието къщите се намират в Джеда, в западната част на Саудитска Арабия, в един и същи жилищен комплекс и струват по 4 милиона долара.

Всяко от четирите деца на Хашоги получава месечно и по над 10 000 долара.

Когато процесът срещу заподозрените за убийството приключи след няколко месеца, децата на Хашоги могат да получат още по-големи суми от няколко милиона долара на човек в рамките на договорката за кръвнината.

Компенсациите за децата на Хашоги са били разрешени в края на 2018 г. от саудитския крал Салман. Според бивш саудитски ръководен кадър това решение било взето в рамките на признание на една "голяма несправедливост", която е била извършена, и на опит да "се поправи една грешка". Тази практика била "част от нашите традиции и нашата култура", е пояснил източникът.

Преговорите за компенсациите са били водени от Халид бин Салман, брат на престолонаследника Мохамед бин Салман и посланик на Саудитска Арабия в САЩ.

Най-големият син на журналиста - Салах, живее в Саудитска Арабия - в Джеда. Той е банкер. Другите му три деца живеят в САЩ.

След като отричаше убийството, Саудитска Арабия накрая каза, че става дума за операция, извършена от "елементи, които са били извън контрол" и която е приключила не както трябва. 11 души са съдени от началото на годината за убийството. За петима от тях саудитският главен прокурор поиска смъртно наказание.

Засега не е ясно каква е била ролята в убийството на престолонаследника. Според американския Сенат той е отговорен за убийството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови