Германия връща все повече мигранти в Австрия

OFFNews 12 януари 2016 в 07:27 5180 11

Германия връща все повече мигранти в Австрия

Снимка БГНЕС, архив

Германските власти връщат все повече мигранти от Близкия Изток и Северна Африка в Австрия, съобщиха австрийските власти.

През декември са били връщани 60 души на ден, докато от началото на тази година броят им е достигнал до 200-250 души дневно, каза говорител на полицията във федералната провинция Горна Австрия, съобщава БНР. Много от тези хора са без валидни документи, докато други не са пожелали да поискат убежище в Германия, тъй като са се надявали да го направят в Скандинавия, отбелязва Би Би Си. Броят на тези, които подават молби за оставане в Австрия, също не е голям, твърдят местните власти. Това означава, че останалите ще бъдат отпратени обратно в Словения, през която са минали на път за Германия.

Нарастването на броя на връщаните мигранти се обяснява с няколко събития от началото на тази година. Швеция, която прие 160 хиляди души през миналата година, въведе граничен контрол на 4 януари, последвана от Дания. Това съвпадна с разгласяването на информацията за масовите нападения на имигранти над жени насред Кьолн и други германски градове в новогодишната нощ. Кьолнските събития доведоха до засилване на натиска върху германския канцлер Ангела Меркел да ограничи притока от мигранти в Германия.

Нападенията над жени в Германия провокираха протести. Безредици имаше и тази нощ в германския град Лайпциг, съобщи bTV. Радикални групи вилняха в един от кварталите на града, докато в центъра имаше протест на привърженици на антиислямското движение "Пегида" и контрапротест - мирно бдение със свещи.

Около 2 хиляди последователи на "Пегида" отбелязаха с митинг в центъра на Лайпциг година от основаването на местната организация. В града се събраха привърженици на антиислямското движение от няколко региона.

Още толкова жители на града се събраха на контрапротест. Те излязоха на нощно мирно бдение със свещи в подкрепа на толерантността и срещу надигащия се национализъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!