Германия отхвърли молбата на Гърция за отсрочка по спасителния заем

OFFNews 19 февруари 2015 в 17:41 1927 3

Германия отхвърли искането на Гърция към европейските й партньори за шестмесечно удължаване на кредитната програма с Европейския съюз, съобщава Би Би Си.

Днес Гърция поиска шестмесечно удължаване на действащата спасителна програма, която изтича на 28 февруари, като предложи в замяна да постигне бюджетно равновесие. 

Германият министър на финансите Волфганг Шойбле обаче заяви, че това "не е съществено предложение за решение на проблема".

Европейската комисия обаче бе далеч по-мека и по-рано днес определи гръцкото предложение като "положително".

През последните дни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил в постоянен контакт с гръцките власти, за да бъде постигнато решение на ситуацията.

Той определя постъпилото днес искане като първи положителен знак, който ще проправи пътя към повишаване на финансовата стабилност в Гърция и в Европа като цяло.

"Юнкер вижда това писмо като положителен знак, който може да проправи пътя за разумен компромис в интерес на финансовата стабилност в Гърция и в Европа като цяло. Подробната оценка и реакция на искането на гърците сега зависи от еврогрупата", каза говорителят на комисията Маргаритис Шинас пред журналисти.

След това обаче германият министър на финансите определи гръцкото искане като опит за "мостово финансиране, без то да отговаря на изискванията на програмата".

"Писмото не отговаря на критериите, които еврогрупата определи в понеделник", категоричен е Шойбле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!