Ексклузивно Коалиция ще има

Гърция обеща "бюджетно равновесие" срещу 6 месеца отсрочка по дълга

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2015 в 15:23 2333 11

Снимка Petros Giannakouris/AP

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис

Гърция поиска 6-месечно удължаване на програмата за европейски помощи, предлагайки срещу това постигане на бюджетно равновесие в Гърция.

За искането потвърди председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, който не даде подробности по него.

Програмата за европейските помощи свършва на 28 февруари. Ако страните не се споразумеят, Гърция е заплашена от държавен фалит.

Утре финансовите министри на Еврогрупата ще разгледат гръцкото предложение за удължаване на срока на помощта.

Еврогрупата е съгласна само при условие, че правителството продължи програмата на бюджетни ограничения, но СИРИЗА отказва.

Германия е скептична към предложението на Гърция.

Говорителят на финансовия министър Мартин Егер казва, че писмото на гръцкото правителство не отправя "смислено предложение".

"То няма нищо общо с онова, което се договорихме в понеделник. Става дума за искане за мостово финансиране без да се поема ангажимент за бюджетни реформи.

Реакцията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер не е негативна. Той твърди, че писмото, подписано от Варуфакис, е добра основа за преговори и че може да се стигне до компромис.

Гърция иска шестте месеца, за да продължи преговорите. В писмото Гърция потвърждава размера на дълга към кредиторите от Еврогрупата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 22:08

Само на мен ли ми прилича на сериен убиец? Сериен убиец на доверчиви гърци.

19.02 2015 в 18:00

Щото, Роско, Русия няма да подаде и другата дупка, както прави ЕС.

19.02 2015 в 17:35

Варуфакис прилича на Волдемор от "Хари Потър". Освен, че е варФАКис! :-))

19.02 2015 в 17:30

Първата стъпка към стабилизиране на Гърция ще бъде когато тия палячовци си сложат вратовръзки когато ходят на преговори, решаващи съдбата на страната им. Не че нещо, но това показва дали уважават партньорите си или гледат на тях като на будали с дълбоки джобове. Далеч не на последно място показват и уважение към народа, който ги е избрал.

19.02 2015 в 17:12

И откъде ще ги вземе парите мадъ раша? Те за тях си нямат, бюджетът им е издънен тотално със спада на цените на горивата, на Гърция щели да помагат.... ей тъй да дадат 200 млрд. щото са много убави :-)

И дори да стане така - що пък гърчолята да не обърнат палачинката и да кажат едно ЕВХАРИСТО и да ги пързулнат и тях :-)

Смешници сте команчите, няма спор!

19.02 2015 в 17:03

IlFattoQuotidiano.it: Grecia, Atene chiede alla Ue estensione del prestito. Ma Berlino dice no!! Един от най-влиятелните италиански вестници пише, че Гърция иска удължаване на заема, но Берлин е казал "не". Що се отнася до спекулациите на червените глисти, че Русия и Китай ще дадат пари - нека не четат само в."Дума" и опорните точки от кенефа на "Позитано" 20. Руснаците официално съобщиха, че няма дори план за отпускане на помощ! Говорител на Външно от Пекин също каза, че помощ за Гърция не е предвидена. Те се очакват решение за приватизацията на пристанището в което участвува и китайска компания.

19.02 2015 в 16:57

Нямам нищо против Русия и Китай да наливат пари в бездънна каца,те самите ще си мислят,как да си ги върнат.Съмнявам се,че Китай ще се включи,те разсъждават много по-трезво.

19.02 2015 в 16:17

Май никой не ми вярва, че Унгария и Гърция вече са с Русия. Този ход беше напълно умишлен, а отказът - предвиден. Сега Китай и Русия ще налеят пари в Гърция. Много ги подценихте тия хора, а си личи по погледите им, че са интелигентни и хитри.

19.02 2015 в 16:00

Тоя пичът от Valve ще оправи нещата.

100%


19.02 2015 в 15:59

Европейската централна банка одобри увеличение на обема на спешната финансова помощ за гръцките банки с над 68 милиарда евро. Решение за това бе взето на заседание на Съвета на управителите във Франкфурт.


Потвърждава се максимата, че когато имаш дълг в милиарди, проблемът не е твой, а на кредиторите отпуснали тези заеми.