Полша ще строи морски канал, за да заобиколи Русия

OFFNews 11 август 2014 в 13:36 9226 13

Доналд Туск

Полша планира да построи нов морски канал до Балтийско море, за да заобиколи участъка, контролиран от Русия, съобщи британският вестник The Telegraph.

Каналът трябва да свърже полската част на Калининградския залив с Балтийско море. В момента всички кораби от полското пристанище Елблонг, пътуващи към Балтийско море, трябва да преминават през руски води.

Каналът ще бъде построен от тясна ивица суша, която ще отделя залива от морето. Според предварителни разчети строителството на новия канал ще струва на Полша над 280 млн. долара.

Решението за строежа на канала показва рязко изменение на политическия курс на дясноцентристкото правителство на Полша с новия премиер Доналд Туск. Преди година той се отказа от плановете за строежа на канала, но войната в Източна Украйна и очевидното желание на Русия да се намесва в работите на своите съседи явно са принудили полското правителство да размисли, пише изданието.

„Трябва да реагираме на геополитическата ситуация. Кризата в Украйна показа, че трябва да разчитаме повече на себе си, за да не зависим от нашите съседи, заяви депутатът от парламентарната комисия по инфраструктура Станислав Ламчук.

Полша и Русия имат сключен петгодишен договор за правото на плаване от залива към морето, който изтича през тази година и полските власти се опасяват, че Русия може да не продължи срока на договора.

Варшава беше един от най-големите критици на Кремъл по време на украинската криза и призоваваше ЕС да заеме по-рязка позиция по отношение на Русия.

В отговор на това Москва вече забрани вноса на полски плодове и зеленчуци и тъй като няма признаци за стихване на кризата в Украйна, по-голямата част от поляците очакват Русия да продължи да въвежда санкции срещу Полша.

Плановете за строежа на канал е един от последните опити на Полша да се защити от зависимостта си от своя бивш имперски господар. Още преди началото на кризата в Украйна Полша се опитваше да отслаби руското влияние, в частност чрез настояване за единна енергийна политика на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!