Полша ще строи морски канал, за да заобиколи Русия

OFFNews Последна промяна на 11 август 2014 в 13:36 8623 13

Доналд Туск

Полша планира да построи нов морски канал до Балтийско море, за да заобиколи участъка, контролиран от Русия, съобщи британският вестник The Telegraph.

Каналът трябва да свърже полската част на Калининградския залив с Балтийско море. В момента всички кораби от полското пристанище Елблонг, пътуващи към Балтийско море, трябва да преминават през руски води.

Каналът ще бъде построен от тясна ивица суша, която ще отделя залива от морето. Според предварителни разчети строителството на новия канал ще струва на Полша над 280 млн. долара.

Решението за строежа на канала показва рязко изменение на политическия курс на дясноцентристкото правителство на Полша с новия премиер Доналд Туск. Преди година той се отказа от плановете за строежа на канала, но войната в Източна Украйна и очевидното желание на Русия да се намесва в работите на своите съседи явно са принудили полското правителство да размисли, пише изданието.

„Трябва да реагираме на геополитическата ситуация. Кризата в Украйна показа, че трябва да разчитаме повече на себе си, за да не зависим от нашите съседи, заяви депутатът от парламентарната комисия по инфраструктура Станислав Ламчук.

Полша и Русия имат сключен петгодишен договор за правото на плаване от залива към морето, който изтича през тази година и полските власти се опасяват, че Русия може да не продължи срока на договора.

Варшава беше един от най-големите критици на Кремъл по време на украинската криза и призоваваше ЕС да заеме по-рязка позиция по отношение на Русия.

В отговор на това Москва вече забрани вноса на полски плодове и зеленчуци и тъй като няма признаци за стихване на кризата в Украйна, по-голямата част от поляците очакват Русия да продължи да въвежда санкции срещу Полша.

Плановете за строежа на канал е един от последните опити на Полша да се защити от зависимостта си от своя бивш имперски господар. Още преди началото на кризата в Украйна Полша се опитваше да отслаби руското влияние, в частност чрез настояване за единна енергийна политика на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.08 2014 в 11:46

Странното е, че досега не са го построили.

11.08 2014 в 19:33

Леле ама откъде ги вземате тези стажантки бе, научете ги поне да ползват Google Maps и Wikipedia като минимум!!!

"Каналът ще бъде построен от тясна ивица суша, която ще отделя залива от морето." - Честна дума, за пръв път чувам за канал, построен от суша.

Каналът ще послужи да премине ПРЕЗ тясната ивица суша, която огражда залива, и единственият изход в момента е на руска територия. Става дума за няма и 500 метра канал.

https://goo.gl/maps/wjpWG

11.08 2014 в 18:29

Сашке,много лесно го дървиш,но не забравяй,че всяка държава член на НАТО при добре известни ти обстоятелства е САМОТО НАТО!Погледни картата и виж расийка ,колкото и широко да се е опънала, в какъв многоъгълен и ръбест сандвич е!(най-страстни ще са Китай,Япония,Полша,Прибалтийските,Украйна ...)"свободно" е само към дънземи,така че е добре вие русоблизите да почнете строеж на нов мавзолей,а кой от вождовете ще сложите ми е все тая..

11.08 2014 в 18:22

На финландско-китайската граница всичко е спокойно.

11.08 2014 в 18:18

Това "Калиниградски" и "Гдански" заливи е измишльотина на червените. Кьонисберг (т.нар. "Калиниград") и Данциг (т.нар. "Гданск") са немски градове, заграбени от комунягите през ВСВ. Територията на Западна и Източна Прусия, която по право принадлежи на Германия, е поделена между болшевиките в Москва и Варшава. Не знам точно какво ще остане от Полша, ако върнат на Германия тези земи.

11.08 2014 в 18:01

СУПЕР! Да им пратим нашите експерти, които по бай Тошово време, са проектирали каналът от София до морето....

11.08 2014 в 15:53

Веднъж Лорд Съмърсби направил фаталната грешка да назначи градинар - българин и тогава ...
... всичкият му сайдер станал на ябълкова ракия.

11.08 2014 в 15:40

По-вероятно да питат "Каква е била тая държава Полша".

11.08 2014 в 15:39

//По този канал ли ще изнася Ябълките на Свободата към САЩ? //

Ако искат ще ги рупата, ако искат ще ги направят на самагон и ще направят канал до Глистостан, самагона не е е забранен, за глистите е жижнно важен.

11.08 2014 в 15:38

Предлагам да го кръстят "Каналът на полската глупост"