България иска да стане търговска врата на "Газпром" за Европа

OFFNews 06 октомври 2015 в 13:31 4963 4

Снимка БГНЕС

България, която в края на 2014 г. наложи вето върху строежа на руския проект "Южен поток", иска да стане газов хъб в края на газопровода, идващ от Черно море.

Това съобщава Izvestia.ru, позовавайки се на съобщение от българския зам.-министър на енергетиката Антон Павлов.

Българското правителство ще настоява за увеличаване на дебита и удължаването на "Турски поток" (който заменя "Южен поток") до български хъб, свързан със строящия се газопровод Гърция-Бългалия. Предполага се, че този интерконектор ще стане своеобразна врата към европейската газотранспортна система.

Към момента е разработен проект за договор между Русия и Турция относно последния участък на "Турски поток", който трябва да стига до границата между Гърция и Турция, без каквото и да било участие на България. Последната обаче не иска да остане встрани от проекта.

"В момента ние съвместно с Гърция подготвяме инвестиционно споразумение за строителство на интерконектор, който трябва да свърже Гърция с бъдещия газов хъб в нашата страта", казал Павлов в кулоарите на Kazenergy - казахстанска ассоциация за нефтения и енергиен комплекс.

"Щом Русия може да се договори с Турция за строителство на втори участък до Гърция, ние сме готови да обсъждаме получаването на газ. Нашето предложение се състои в това, руски газ да потече през бъдещ интерконектор между Гърция и България вместо турската тръба да се свързва директво с българския хъб", допълнил той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивайло Калфин: Българската политика е като мафиотски филм