Гърците избират между десните и радикалната лява СИРИЗА

OFFNews 25 януари 2015 в 08:22 4051 2

Гърците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори. До тях се стигна, след като в края на миналата година гръцкият парламента не успя да избере президент.

Гласуването н Гърция започна в 5,00 ч. по Гринуич (7,00 ч. българско време) и ще приключи в 17,00 ч. по Гринуич (19,00 ч. българско време). Около 9,8 милиона гласоподаватели избират 300 депутати.

Според последните социологически сондажи води радикалната лява партия СИРИЗА на младият политик Алексис Ципрас. Следва ги управляващата в момента "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас. По последни данни Ципрас изпреварва Самара със 7%.

"Дайте ни мандат, за да сложим край на катастрофалните заеми и да можем да преговаряме", призова впоследния ден от предизборната кампания лидерът на СИРИЗА.

Той обещава при победа на неговата партия да задържи Гърция в еврозоната и да договори края на спасителната програма, вместо да я прекратява едностранно

"Върнахме си доверието на кредиторите. Върнахме се на финансовите пазари. Балансирахме бюджета. Единствената ни надежда е народът да подкрепи партията, която работи за Гърция, а не разрушителната сила", твърди от своя страна лидерът на управляващата през последните години "Нова демокрация".

Гласуването в Гърция е задължително.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови