Гърция праща 91-годишен герой от Втората световна война в ЕП

OFFNews 27 май 2014 в 10:34 5266 3

Снимка ROAR

Манолис Глезос

Гърция ще изпрати в Европейския парламент 91-годишният Манолис Глезос - ветеран и герой от Втората световна война.

Глезос е известен с това, че заедно със свой приятел в нощта на 30 срещу 31 май 1941 г. откъсва нацисткия флаг от Акропола в Атина, само седмица след като фашистите са настъпили в Гърция.

След тази си постъпка Глезос е наречен от френския генерал и президент Шарл де Гол "първият партизанин на Втората световна война".

Глезос, известен и с участията си в непрестанните гръцки протести през последните години, бе избран от листата на крайно лявата партия "Сириза" на фона на множеството крайно десни партии и нео-нацисти, които влизат в Европарламента в следващите 5 години.

Историята на Глезос започва именно на 31 май 1941 година. Тогава той е едва на 19 години. Заедно с брат си участват във войната срещу фашизма, като Манолис е осъждан на смърт цели 4 пъти в различни периоди.

Братът на Манолис, Никос, е заловен от нацистите и малко по-късно убит от тях.

Пред онлайн изданието "ROAR" Манолис показа военната каска на брат си, където Никос е написал предсмъртно писмо до майка си:  "Скъпа майко, целувам те и те прегръщам. Днес ще ме убият, ще падна за гръцкия народ".

По време и след войната Манолис е осъждан 3 пъти на затвор и е прекарал общо 11 години зад решетките и почти 5 години в изгнаничество.

Манолис е участник в гръцките протести срещу икономическите мерки, където не веднъж е срещал полицейската ярост и сълзотворния спрей.

Сега 91-годишният Манолис ще трябва да седне в ЕП заедно с нео-нацистките формации и крайно десните партии на Франция, Австрия, Дания, Унгария и Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!