Гърция и Еврогрупата не се споразумяха за финансовата помощ

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2015 в 21:45 4623 23

Атина не успя да се споразумее с финансовите министри на еврозоната за предоговаряне на условията на спасителния план за Гърция.

Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че е необходимо действащата спасителна програма за Гърция да бъде удължена, докато бъдат формулирани нови предложения за оказване на финансова помощ.

На този етап Еврогрупата е на мнение, че продължаването на действащата програма е потвърждение за кредиторите от страна на Атина, което изключва каквито и да било едностранни действия на гръцкото правителство, подчерта Диселблум.

Представителите на гръцката делегация категорично обявиха, че това предложение е абсурдно и неприемливо.

Гърция настоява да се сключи междинно споразумение за финансиране на страната със срок от края на февруари до края на август. Това временно споразумение ще даде време на Атина да разработи окончателни договорености с кредиторите, които ще сменят предишните, включващи строги мерки за намаляване на разходите в замяна на финансовата помощ.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси коментира, че продължаването на действащата програма няма алтернатива.

Имаме една седмица за преговори. Въпрос е на добрата воля на всички участници. Ако Атина поиска удължаване на срока на програмата, която трябва да приключи в края на февруари, това ще ни даде време да обсъдим по-подробно условията на новата програма, които на този етап не са готови, каза Московиси.

По време на преговорите директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че Гърция няма да може да получи средства, ако тройката международни кредитори не завърши поредната оценка на резултатите от реформите в страната, която така или иначе вече е била отложена заради изборите и смяната на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 09:10

Спиртосаният лъже нагло. Както всеки трол петоколонник, разбира се, така че - нищо учудващо.

Щиглиц твърди, че е по-добре не Гърция, а Германия да излезне от ЕВРОЗОНАТА, а не от ЕС. Ето оригиналният текст:

http://www.cnbc.com/id/102367704#.

17.02 2015 в 08:24

Гърците са мързеливи и тарикати. Мързелът е за цял живот а тарикатлъка е до време - докато те усетят и ти залепят шамара. Дори и да им опростят дълговете, това няма много да им помогне. Тези които досега са им давали, повече няма да им дават а тези, към които гърците ще се присламчат за нови заеми вече знаят с кого си имат работа. Дивият капитализъм е зло, но не по-малко страшен е популисткия социализъм. Умните хора се придържат към златната среда и работят здраво за да живеят добре. Гръцките тарикати определено не попадат в тази категория...

17.02 2015 в 08:15

spirit, би ли ни разяснил теорията на Стиглиц или да се доверим само на авторитета?

17.02 2015 в 07:48

Сега следва фалит и постоянно девалвиращи драхми, честито тъпи комунистически малаки! :)

17.02 2015 в 07:46

Единствено американският професор Джоузеф Стиглиц, икономист от световен мащаб и нобелов лауреат, изрази своята позиция и застана на другата страна, на страната на Гърция.: “Проблемът на Европа не е Гърция, а Германия. И именно Германия трябва да напусне Евросъюза, а не Гърция...” Професорът е известен с левите си убеждения и критичност към глобализацията и икономиките на свободния пазар. Бивш вицепрезидент и главен икономист на Световната банка, Стиглиц днес е професор в Колумбийския университет и наблюдава икономическото състояние на Гърция от 2010г.

Нобелистът изрече това свое убеждение, както само един икономист, постигнал своя връх в живота си - Нобелова награда, може да е без страх така категоричен. А другите наоколо, които нямат неговия ръст, само запазиха мълчание. А и никой не иска да си отиде от Европа нито едните, нито другите...

17.02 2015 в 07:07

@ роско

Именно, и аз затова споменах, че без ЕС Гърция умира права. Естествено, на опашката ще се наредят "загрижени" хиени като Китай и Путландия, но те не могат да предложат алтернатива.

17.02 2015 в 00:08

Ех, Вуйчо..... Икономиката не можеш да я обясниш на нито един чугун, нито на един грък! Само 6 месеца съм бачкал там, едно лято като студент - отдавна. Познавам им манталитета, съвсем комунистически е. И няма как да се отрече разглезването им още преди да падне стената. Стратегически партньор, граница..... Що пътища са им построили, що пара са налели там - надявам се знаеш. Това е било наистина безвъзмездно. И са ги разглезили малаките. Но това е било отдавна. Аз бачках там преди почти 20 години, дори тогава се жалваха, че не живеят добре, както преди.

Обаче това ИКОНОМИКАТА, ГЛУПАКО - не можеш да го обясниш на тъп човек и комунист. Щом си бачкал там в пъти повече време от мен ти е ясно колко са работливи и колко са умни, което доказаха и с последните изборни резултати.

И пак казвам - Гърция без ЕС ще потъне толкова бързо, колкото ние не можем да потънем. Дори да им опростят борчовете - пак ще дълбаят дори под нашето дъно. Да осъзнаеш подобно нещо - вече трябва акъл. Не го търси, Вуйчо, в грък и комунист!

16.02 2015 в 23:55

Няма по-развратен народ в посока на харч без покритие .Така един ден ще са тези ,които нямат реална икономика.Всеки от нас знае колко лесно свършват "готовите" пари.А харизаните-още по лесно.Аз видях от упор,работейки там 4г8м.Сега СИРИЗА ще понесе ,благодарение на тъпия си популизъм=автогол,изразен в банкова паника.Днес агенциите съобщават за бясно теглене на пари.Европа не може да отстъпи и по икономическа и по политическа логика.Ако не се сложи як намордник на популизма,наистина с ЕС е свършено,защото като хиени дебнат Испания,Франция,Италия(Ирландия поиска вече точно същия модел за разсрочване и опрощаване както на Гърция с аргумента"значи ние бачкаме и пестим ,а готовановците пак искат на готово").Вижте изборните резултати на Меркел в Хамбург.Германците вече 7 години са със замразени доходи заради Гърция.Хайде баста.Ако и този път отстъпят,леви и десни комунисти наистина ще сринат света.Нужни са и реформи в ЕС наистина.Но те ако са повод за недоволство,все пак на народите трябва да стане ясно ,че причината се нарича ИКОНОМИКА,ГЛУПАКО!Това сигурно е ясно на европейските политици.Ясно е и на СИРИЗА,която се заиграва по свирката на Кремъл и трябва да бъде вразумена по кипърския вариант.Ако умре сама да си е винивна и поне част от хората да отрезвеят.

16.02 2015 в 23:52

Не може всички да сме дупета със синя кръв. Трябва и матрял да има. Ще ти припомня друг път.

16.02 2015 в 23:31

@Бате Влади, как да му го обясниш на чугуна - не знам. Гръцката икономика е пряко зависима от ЕС. Гърция произвежда селскостопанска продукция с големи европейски субсидии, която изнася в ЕС без мита. Малакизмените освен селско стопанство и туризъм друго нямат.

Селското стопанство се радва на европейски субсидии далеч по-високи от нашите; безмитен пазар за продукцията както като суровина, така и като преработена от тяхната лека промишленост;

Туризмът им се радва предимно на посетители от ЕС

А сега да ми обясни някой къде е Китай, дава ли субсидии за селското стопанство и безмитни условия за ЕС, както и дали може да замести туристопотока от страни от ЕС?

Комунисти бе, какво да им обясняваш, за тях са бомби и сфери на влияние...... И аз живях преди време в такава сфера и им го пожелавам на гърчолята от сърце!