Гърция и Еврогрупата не се споразумяха за финансовата помощ

OFFNews 16 февруари 2015 в 21:45 5113 23

Алексис Ципрас

Атина не успя да се споразумее с финансовите министри на еврозоната за предоговаряне на условията на спасителния план за Гърция.

Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че е необходимо действащата спасителна програма за Гърция да бъде удължена, докато бъдат формулирани нови предложения за оказване на финансова помощ.

На този етап Еврогрупата е на мнение, че продължаването на действащата програма е потвърждение за кредиторите от страна на Атина, което изключва каквито и да било едностранни действия на гръцкото правителство, подчерта Диселблум.

Представителите на гръцката делегация категорично обявиха, че това предложение е абсурдно и неприемливо.

Гърция настоява да се сключи междинно споразумение за финансиране на страната със срок от края на февруари до края на август. Това временно споразумение ще даде време на Атина да разработи окончателни договорености с кредиторите, които ще сменят предишните, включващи строги мерки за намаляване на разходите в замяна на финансовата помощ.

Еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси коментира, че продължаването на действащата програма няма алтернатива.

Имаме една седмица за преговори. Въпрос е на добрата воля на всички участници. Ако Атина поиска удължаване на срока на програмата, която трябва да приключи в края на февруари, това ще ни даде време да обсъдим по-подробно условията на новата програма, които на този етап не са готови, каза Московиси.

По време на преговорите директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че Гърция няма да може да получи средства, ако тройката международни кредитори не завърши поредната оценка на резултатите от реформите в страната, която така или иначе вече е била отложена заради изборите и смяната на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!