Дойче веле: Този път Гърция наистина прекали

Барбара Везел - Дойче веле Последна промяна на 17 февруари 2015 в 18:10 47962 39

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис.

Снимка Reuters.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис.

Вече на всички им писна от безочливата политика на новото гръцко правителство. Фалитът чука на вратата, а Ципрас и Варуфакис продължават да играят руска рулетка с бъдещето на страната си.

Какъв ли ще е накрая вкусът на кашата, която забърква гръцкото правителство? Атина провали и втория кръг от преговорите с еврогрупата, защото исканията ѝ не бяха изпълнени. Дори най-опитните участници в срещата са шокирани от факта, че двете страни изобщо не стигнаха до дискусия по същество. До ден-днешен гръцкият финансов министър Варуфакис не е поставил на масата за преговори дори един-единствен лист хартия, който да съдържа някакви цифри и факти или пък да описва гръцките желания. Европейските му колеги можели да прочетат в „Ню Йорк Таймс” как той си представя възможното решение, каза самият Варуфакис. И приключи темата след още няколко устни пояснения. След срещата обаче веднага заяви, че трябва да се направи всичко възможно за постигане на споразумение, което можело да стане дори в близките два дни. Само че май бърка нещо.

Арогантността на Варуфакис

Гръцкият финансов министър очевидно има известна слабост към безочливостта. Защото никой не бива да се държи по този арогантен начин с колегите си, особено пък ако им иска пари. Едва ли германският финансов министър Шойбле и неговите колеги в еврогрупата ще позволят на новака да ги разиграва по такъв безсрамен начин.

Още преди вчерашната среща настроението беше достигнало точката на замръзване и мнозина твърдяха, че на Гърция не може да се има никакво доверие. А след като Атина се опита да забие клин между Еврокомисията и еврогрупата, нещата едва ли ще се променят към по-добро. И докато търпението към Гърция е вече на изчерпване, Варуфакис се държи така, сякаш е тръгнал да си търси работа като колумнист в някой голям международен вестник. Исканията си към Брюксел за безусловно удължаване на кредитите той публикува в американската преса и именно тази вестникарска статия беше единственият „документ”, внесен на вчерашната среща. Нима Варуфакис се е надявал, че представители на американската администрация ще се намесят за пореден път, призовавайки европейците да се договорят с Атина? Или пък гръцкият министър вярва, че САЩ ще финансират бюджета на страната му? Звучи още по-нелепо.

Лъжите на Атина

Кризисният мениджмънт на гръцкото правителство е непохватен и безотговорен, но пропагандата му е професионална. Изявленията на официална Атина са пълни с противоречия и фалшиви твърдения, но те целят само едно: да спечелят симпатиите на хората. Твърди се например, че Гърция била смазана от тежестта на дълга. Истината обаче е, че плащанията по него започват едва през 2022 година. Твърди се още, че лихвите били много високи, но те, първо, са ниски, и второ - плащанията по тях също са отложени. Тройката била крива за мъките на гръцките пенсионери, твърдят още в Атина. Истината обаче е друга: вина носят предишните правителства в Атина, които можеха да оздравят бюджета и по друг начин.

И още едно клише на гръцката пропаганда: главната вина за страданията на гърците се хвърля върху Германия, в комплект с препратки към националсоциализма и всевъзможни долнопробни политически внушения. Но тъй навиканият германски финансов министър Волфганг Шойбле вече не единственият поддръжник на твърдия курс. Неговите колеги от балтийските държави и дори от Ирландия и Испания, които сами се борят с финансовата криза, вече заеха безкомпромисна позиция към гръцките искания.

В момента Гърция на практика иска следното: еврозоната изцяло да финансира държавния бюджет на страната, при това за неопределено време. Просто така, без никакви условия, без никакви гаранции и без никакъв ангажимент да се върнат парите. Да, такива мечти могат да се мечтаят, но те са далеч от всякаква реалност и приличат по-скоро на опиянение от собствената предизборна реторика. Финансовите министри от еврогрупата настояват от своя страна за спазване на досегашните споразумения - поне в общи линии. Досега те винаги са били готови да отстъпват, когато правителството в Атина е имало нужда от малко въздух. Но в момента двете преговарящи страни дори не стигнаха до подобен разговор. Защото Атина просто заяви: всичко или нищо!

Като камикадзе

А ако накрая излезе „нищо” - какво оттам насетне? Последната възможност е да се проведе още един разговор в петък - но само при условие, че гърците много мило го поискат и представят конкретни предложения. Досега те сякаш играят руска рулетка с бъдещето на страната си, надявайки се, че страхът от възможното излизане на Гърция от еврозоната ще принуди еврогрупата отново да отстъпи. Но този път може би се лъжат, защото на мнозина вече им е писнало от тази гръцка политика. И освен това: на какво отгоре правителството на Ципрас разчита, че Европейската централна банка ще продължи да отпуска спасителни кредити, за да компенсира масовото изтичане на пари от Гърция?

Банкрутът на гръцката държава с всичките му последствия вече чука на вратата. Засега не е ясно дали Атина няма да отстъпи в последния момент или пък е готова като камикадзе да пожертва всичко. А най-важният въпрос гласи: кога гръцките избиратели най-после ще разберат какви игрички си играе с тях собственото им правителство?

Барбара Везел, Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.02 2015 в 10:11

Хеееей, страхотни лукавци, майтапа на страна. Никой от ЕЦБ, ЕК или МВФ не си е изобщо мислел че те ще си върнат дълговете - те не са толкова тъпи, имат си анализатори, психолози, разузнавателни отдели... И тогава защо продължават да наливат в кацата без дъно? Ами защото онези са майстори в изнудването. Или давате, или еврозоната се срутва заради нас, а понеже това е от основните стълбове на ЕС, то и съюза заминава... И европейците свалят гащи и дават, а онези отново пускат сиртакито на мах. И тази игра ще продължи още дълго, вЕрвайте.

Добре, те го могат това, ами защо ние не го можем? Че от 2007 сме получили само някакви мижави 5-6 милиарда и то с хиляди условности и блокирвани нееднократно за щяло и нещяло. И гледаме и си траеме като кукумявки.

И като си спомня че бай Тошо беше разпнат за банкрута на държавата заради някакви си пършиви 10,5 млрд. долара, къде е Кирчо на кирия? Къде са комшийските 350 млрд. Евро + още 280 млрд. спасителни траншове след 2010.

19.02 2015 в 02:27

Свикнали са да вземат, нали бяха витрина на запада.

18.02 2015 в 14:23

Гърците са супер нахални При външен дълг от 175% от GBP/year искат да продължават да лапат . Сравнете базовите им икономически данни с тези на България. При нас дълга е от порядъка на 27%. Една гръцка учителка взима заплата от 1200 евро на месец. Една българска учителка 240 евро.
Гърците имат един морски флот и туризъм и никаква индустрия. Като как ще казват на ЕС , че ще искат да живеят цял живот на гърба на Германия и Холандия и Дания и Великобритания например ?
Ами просто ще ги изхвърлят тези нахалници от еврозоната и да си печатат техните драхми, които нищо няма да струват и да си играят сиртаки и да си пият узо и да си пеят "Барба Яни" по кръчмите.
И като ги изхвърлят от еврото, няма да могат да заемат директно от ЕЦБ на ниски лихви и ще идат на международните пазари и там ще духат супата.

18.02 2015 в 10:54

Нищо ново. При тази ситуация "Сириза" ще изгуби властта и всичко ще продължи "както преди", след едни предсрочни избори. Тук в България се получи нещо подобно: БСП фалира и предсрочно си върнахме ГЕРБ на власт!!!!!

18.02 2015 в 09:20

Аз не знам защо само този път се броят прекалили, но бих искала да попитам Барбара: какво точно ще направят Шойбле и Ко, като механизъм за излизане от еврото няма?

18.02 2015 в 09:01

Варуфакис тепърва ще разбере Warum-Fuck-Ist, каквото и да означава това...

17.02 2015 в 23:26

Незнам защо по дяволите са налива такава омраза срещу иначе прекрасна страна. Искаха си приключение - гласуваха си го. Нека видим, какво ще се получи. Това че ние сме много по-консервативно настроени в момента, не означава че всеки иска да е така. Не виждам каква ни е ползата от това да ги наричаме с думички разни и да се чувстваме щастливи от това, че някой ще може да се провалят. Супер неграмотно написана статия и със толкова тенденциозен тон, че не виждам никаква стойност в нея. Незнам кога доносниците от едно време, които дълго време се подвизаваха, като журналисти, ще бъдат заменени с истински такива.