ФСБ обяви, че е хванала българин за готвен атентат срещу губернатора на Крим

OFFNews 03 май 2023 в 11:37 3554 5

Аксьонов

Снимка vk.com/aksenovrk

Ръководителят на анексирания Крим Сергей Аксьонов

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи, че е арестувала група диверсанти, за които се предполага, че са подготвяли покушения срещу висши служители в анексирания Крим. Става дума за седем души - украинци, руснаци и българин. Според ФСБ те са подготвяли покушения срещу ръководителя на анексирания Крим Сергей Аксьонов и още двама представители на окупационните власти, както и саботаж на "елементи от транспортната инфраструктура".

ФСБ публикува видеоклип, за който се твърди, че показва задържането на членовете на групата, както и намерените у тях взривни устройства и експлозиви.

"Установено е, че прекият организатор на терористичните атаки и координатор на подготовката на убийствата на високопоставени длъжностни лица е близък сътрудник на ръководителя на ГУР на МВР Кирило Буданов - офицерът от резерва на военното разузнаване Роман Машовец, роден през 1976 г., който от 2020 г. заема поста зам.-ръководител на канцеларията на украинския президент Владимир Зеленски", твърди ФСБ.

На записа мъж, идентифициран като Виктор Подвалний, твърди, че е бил вербуван от служителя на украинското военно разузнаване Роман Машовец в средата на юни 2022 г. Твърди се, че Подвалний е "сътрудничил на украинското разузнаване", защото синовете му са избягвали мобилизация в Украйна.

Подвалний твърди, че е действал под псевдонима "Сократ". Той е общувал със своите "ръководители" чрез WhatsApp и Signal. По думите му задачата на задържания е била да намира хора, готови да сътрудничат на украинското разузнаване и специалните служби. Той успял да привлече няколко души - Игор Зорин, Константин Евмененко, Сергей Войроновски и Александър Литвиненко.

Също така задържаният твърди, че взривните вещества за подготовката на "терористичните атаки" са били транспортирани в електрически печки. Едно от взривните устройства, според него, е било взривено в Бахчисарай. Освен това Подвалний твърди, че е трябвало да следи руския ръководител на Ялта Янина Павленко, целия Крим Сергей Аксьонов и руския парламент на полуострова Владимир Константинов.

Руските служби за сигурност изброяват доказателствата, които са открили у заподозрените, като "пет готови за употреба" бомби, шест килограма експлозиви, "произведени във Великобритания", електрически детонатори от военен клас, радиоуправляеми механизми, проследяващи устройства за наблюдение.

Украинските власти все още не са коментирали изявлението на ФСБ. Украинските телеграм канали нарекоха операцията на ФСБ инсценировка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

5

avitohol

03.05 2023 в 14:05

То в България има 100 000 руски терористи с български лични карти ама за тях никой не пише. Живуркат си в луксозни затворени комплекси при нас и на нашите служби не им пука.

-240

4

редовно четящ

03.05 2023 в 13:45

Другия път да успеят!

-529

3

6екеr4о

03.05 2023 в 13:36

Туй мъжле на фотото с оскубано-боядисани вежди щели да го трепат с Големи Бомби, да се счупиш от смех...

10298

2

AntiZ

03.05 2023 в 13:03

Менте педерация. Патологични лъжци.

-529

1

6екеr4о

03.05 2023 в 11:44

Тази новина е типична съвеЦка партенка: зам.-ръководителят на канцеларията на украинския президент Владимир Зеленски", според твърдения на ФСБ, бил вербувал някого, който пък вербувал още няколко!?!

За тъпоумното народонаселение на педеРацията още по тъпоумна пропаганда от кремълските курешки!