"Фронтекс" предупреди за възможни терористи сред бежанците

OFFNews Последна промяна на 06 април 2016 в 13:50 2130 2

frontex

Службата за граничен контрол на ЕС „Фронтекс“ предупреди, че терористи може да се инфилтрирали в Европа като бежанци. Това става ясно от годишния доклад на агенцията за оценка на риска, в който също така се посочва, че двама от парижките атентаторите са пристигнали на континента чрез лодка за трафик на хора през Турция.

„Нападенията в Париж през ноември 2015 г. ясно показаха, че нерегулираните миграционни потоци могат да бъдат използвани от терористи за влизане в ЕС“, се казва в доклада, цитиран от британския в. „Гардиън“.

В него се посочва още, че двама от извършителите на атентатите са влезли на континента през Гърция, където са били регистрирани с фалшиви документи.

Голяма част от мигрантския поток от Близкия изток идва в Европа през Турция и оттам в Гърция, която много често е обвинявана в невъзможност за справяне с големия брой мигранти и недостатъчно добри условия за тяхната регистрация.

„След като голямото мнозинство от мигранти пристигат без документи, дейностите по наблюдение са от съществено значение за правилната проверка на тяхната националност“, се казва още в текста.

Агенцията също така посочва, че е регистрирала 1,8 млн. нелегални преминавания през 2015 г. Въпреки голямото число, по-рано миналата година от „Фронтекс“ посочиха, че често пъти мигранти се броят по два пъти, тъй като те веднъж влизат незаконно в Гърция и там биват преброени, и веднъж преминават незаконно унгарските граници, където също са преброени. „Хора, пристигащи в Гърция, отново са преброени на влизане в Унгария“, заяви миналата година „Фронтекс“.

Агенцията вече изпрати над 300 свои служители и 700 сътрудници в Гърция за справяне с мигрантския поток там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!