ЕК праща "Фронтекс" в Македония да пази границата с Гърция

OFFNews 24 януари 2016 в 11:40 4365 3

Според в. „Билд ам Зонтаг“ европейската агенция "Фронтекс" ще помага на Македония да спре мигрантите от Гърция

Европейската погранична агенция "Фронтекс" може да помогне на Македония да контролира своята граница с Гърция. В момента „Фронтекс“ има право да действа само на територията на Европейския съюз. ЕК планира по най-бързия начин да създаде правна основа за работата на „Фронтекс“ в Македония, пише „Билд ам Зонтаг“. Така ЕС реагира на инициативата на словенския министър-председател Миро Церар за усилване на подкрепата за Македония на нейната граница с Гърция.

В момента европейската агенция има право да действа само на територията на ЕС, но сега тази правна норма ще бъде променена. Македония ще получи финансова помощ, а също така техника и квалифицирани служители. По-рано ЕК вече отпусна на Скопие 2,6 милиона евро под формата на хуманитарна помощ.

На срещата на министрите на вътрешните работи на държавите от ЕС, която ще се проведе утре, словенското предложение ще бъде обсъдено. Планът също така е представен на германското правителство и в момента се проучва в Берлин, подчертава „Билд“. Македония е част от така наречения „западнобалкански маршрут“, по който мигрантите идват в ЕС. Страната пострада най-много от действията на съседна Гърция, чиито власти организирано изпратиха на север в Македония, а от там и в ЕС стотици хиляди мигранти.

Атина организирано извозва мигрантите към Македония, прехвърляйки кризата в Европа. Гърция многократно е обвинявана от това, че не защитава външните си граници, които са също така външни граници на Евросъюза. В тази връзка Австрия настоя за временно изключване на Гърция от Шенгенската зона, подчертават германските медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!