Quantcast

ЕК праща "Фронтекс" в Македония да пази границата с Гърция

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2016 в 11:40 3698 3

Според в. „Билд ам Зонтаг“ европейската агенция "Фронтекс" ще помага на Македония да спре мигрантите от Гърция

Европейската погранична агенция "Фронтекс" може да помогне на Македония да контролира своята граница с Гърция. В момента „Фронтекс“ има право да действа само на територията на Европейския съюз. ЕК планира по най-бързия начин да създаде правна основа за работата на „Фронтекс“ в Македония, пише „Билд ам Зонтаг“. Така ЕС реагира на инициативата на словенския министър-председател Миро Церар за усилване на подкрепата за Македония на нейната граница с Гърция.

В момента европейската агенция има право да действа само на територията на ЕС, но сега тази правна норма ще бъде променена. Македония ще получи финансова помощ, а също така техника и квалифицирани служители. По-рано ЕК вече отпусна на Скопие 2,6 милиона евро под формата на хуманитарна помощ.

На срещата на министрите на вътрешните работи на държавите от ЕС, която ще се проведе утре, словенското предложение ще бъде обсъдено. Планът също така е представен на германското правителство и в момента се проучва в Берлин, подчертава „Билд“. Македония е част от така наречения „западнобалкански маршрут“, по който мигрантите идват в ЕС. Страната пострада най-много от действията на съседна Гърция, чиито власти организирано изпратиха на север в Македония, а от там и в ЕС стотици хиляди мигранти.

Атина организирано извозва мигрантите към Македония, прехвърляйки кризата в Европа. Гърция многократно е обвинявана от това, че не защитава външните си граници, които са също така външни граници на Евросъюза. В тази връзка Австрия настоя за временно изключване на Гърция от Шенгенската зона, подчертават германските медии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2016 в 14:42Бай чесън подобно на останалите соросоиди е силно разтревожен за спокойствието и улегналия сметкаджийски живот на англосаксонците, еби ги българите.

Очаквам да предложат България за буферна зона, за да обгрижат господарите си, които уж беха най-развити, най-силни, най-мощни, въобще най-най-най, а не могат да се справят с хора, които те самите те поканиха, след като им подариха войни, смърт и разруха в техните държави.

24.01 2016 в 13:46

Гърция да действа в интересите на Турция? Да не си пиян още от снощи? Цялата им военна доктрина на Гърция, военнослужене е изцяло насочено към противодействие срещу евентуална Турска атака на източната й граница. Атина е единствената столица в Европа без джамия, именно заради Османската заплаха, която винаги е била приоритетна. Хердоган и Меркел Акбар по-скоро работят да затрият Европа и Гърция

24.01 2016 в 12:12

Ципуров продължава да бъде проводник на руско-турските интереси да затрият Европа. По лошото е, че политиката му е в пърен синхрон с общественото мнение на мнозинството византийци.