Франция пред шеста вълна, заразените за денонощие са над 200 000

Броят на приетите в интензивни отделения е скочил с 12%

OFFNews 31 март 2022 в 09:47 5525 2

Снимка Pixabay

Франция регистрира рекорден ръст на новите случаи за пореден ден. За денонощие са отчетени 217 000 новозаразени, най-висок брой за Стария континент, съобщи Асошиайтед Прес.

Ограничителните мерки в страната бяха отменени преди две седмици, което предизвика стремителен рът на случаите. Много специалисти са категорични, че става въпрос за шеста вълна на коронавируса, други са на мнение, че това е нов пик на петата.

Не само във Франция, в страни от Европа и света, има увеличение на случаите на заболели с варианта Омикрон - BA 2. Страната беше с едни от най-строгите COVID мерки през цялата пандемия. СЗО предупреди, че ранното отпадане на всички ограничения може да бъде много опасно. В Австрия маските се връщат заради ръст на заразените. 

На този етап във Франция не се обсъжда връщане на мерките или маските. Правителството очаква пикът на шестата вълна през средата на април. Именно тогава е първият тур на президентските избори. Властите решиха да допускат до урните и хора с COVID-19.

Все още не се наблюдава претоварване на болниците в страната. Налице обаче е значителен ръст на приетите в интензивните отделения. Броят им е скочил с 12%. Голяма част от хората обаче прекарват заболяването леко.

Вероятността от шеста вълна в Европа коментира и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ. По думите му има наченки на нова вълна в някои от западноевропейските страни, но голяма част от инфекциите са причинени от въздушно-капкови инфекции, типични за периода.

"Не ми се вярва, че в края на пролетта, в началото на лятото, при повишаване на температурите ще има някаква кой знае колко силна вълна. Дори появата на грипа е много показателна, защото той две години беше толкова изтикан, толкова смачкан, че въобще не се прояви. Тук-там ние хващахме по един, двама. Сега хващаме по 150-200 положителни за грип, което значи, че вече има място за него. До такава степен отстъпва COVID-ът, че успяват да пробият и другите респираторни вируси", заяви епидемиологът, който преди дни предложи мерките да бъдат отменени след 15 май.

В сряда, на брифинг на здравните власти у нас, беше обявен краят на извънредната епидемична обстановка. След 1 април всички мерки отпадат, но носенето на маска, дистанцията и дезинфекцията остават силно препоръчителни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

31.03 2022 в 11:11

Преминавайки през толкова хора, вирусът ще отслабне, а хората ще изградят траен имунитет. Елементарно правило от учебниците по вирусология.