Пандемията научила българина да си мие ръцете: хигиенните инфекции намалели в пъти за 2 г.

От 1 април Германия няма да признава сертификатите, базирани само на една доза 'Янсен'

OFFNews 31 март 2022 в 10:15 1465 0

Ангел Кунчев

Снимка БТА/Владимир Шоков

Доц. Ангел Кунчев

Оказва се, че пандемията от COVID-19 е подобрила значително, а при някои - създала, хигиенните навици на българина. Констатацията направи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който констатира намаляване в пъти на инфекциите, причинявани от лоша хигиена, за последните две години.

Коментирайки силно препоръчителните мерки от 1 април, когато в България вече няма да е в извънредна епидемична обстановка и ще отпаднат всички свързани с нея задължения, сред които носенето на маска на закрито и в градския транспорт, той каза:

"Има силно препоръчителни неща, които при нужда пак ще станат задължителни - дали ще е на регионален принцип, или на национален няма значение. Но те са най-леките мерки - нито пречат на икономика, нито затрудняват социалния живот, нито личния ни: отстояние метър и половина един от друг намалява риска (от заразяване) пет пъти; ако и евентуалният заразоносител, и здравият носят маска, 80% редукция на риска; дезинфекция и добра лична хигиена. Ето три елементарни работи. Последното даже няма нужда да е препоръчително, но се оказа, че досега не сме го правили. Фактът, че намалихме някои от стомашно-чревните инфекции, които не са въздушно-капкови, а хигиенни, с пъти ги намалихме тези две години показва, че, първо, върши работа и, второ, че преди това не сме го правили".

Дано тези навици останат трайни, пожела доц. Кунчев.

Той поясни, че от утре не отпадат абсолютно всички мерки. Остава граничният контрол, организацията, свързана с работата на болничните отделения, продължава изплащането на допълнителните средства за работа на първа линия. Засега последното е предвидено за три месеца, а "след това ще се направи опит за компенсиране на заплащането, така че да няма реален спад в него", каза доц. Кунчев.

За пристигащите от държави, поставяни досега в червената зона по заболеваемост, здравният испектор каза, че разделението на страните в три цветови зони се премахва и изискванията към всички се изравняват. Тоест няма проблем да се влезе от която и да е страна, стига човекът да притежава съответния сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR или бърз антигенен тест.

"Ако нещата вървят добре, следващата стъпка ще е да премахнем и това изискване поне за страните най-добре от ЕС, евентуално често посещаваните от нас страни като туристи, стига да имаме тази възможност на база заболеваемостта в тези страни, тъй като и в момента в Европа е доста шарена картината", каза доц. Кунчев.

Той предупреди, че ситуацията в Европа трябва да се следи с повишено внимание, защото "не са много оптимистични нещата в Европа. Има страни, които са с 11 пъти по-голяма заболеваемост от нас, Австрия например. Така че внимателно с разпускането".

Франция пред шеста вълна, заразените за денонощие са над 200 000

Прекратяването на извънредната обстановка не е прекратяване на пандемията - подчерта доц. Кунчев. Затова и прилагането на мерки, ако е необходимо, ще продължи по решения на здравните власти - здравния министър и директорите на РЗИ.

"Едното е чисто юридически термин, нещо, което сме използвали като инструмент, за да имаме възможност да реагираме по-бързо и по-оперативно, по-ефективно, но другото са нормалните мерки, които прилагаме и за други заболявания, като грип, когато има ограничителни мерки и в училища, и на работни места. Това ще продължи, само че сега, с промените, които са започнати в Закона за здравето, тези правомощия се дават на министъра и на директорите на РЗИ, така че да могат да ги разпореждат при нужда."

След 1 април Германия няма да признава сертификатите, които са базирани само на една доза "Янсен", каза още главният държавен здравен инспектор. "Това е тяхно решение, тъй като излязоха резултати, че там е по-нисък ефектът. Тези, които имат сертификат, издаден само на база една доза "Янсен", или да си направят втора - бустер, или да използват някой от другите възможности - да си направят тест или при преболедуване да имат данни и документ за това", уточни той.

Ваксинациите

Според него големият проблем остава малкият брой ваксинирани в България. "Малко над 2 милиона имунизирани и малко над милион преболедували, още милион скрита заболеваемост - сигурно има и такава, стават четири. Ние сме шест и половина, седем милиона. Непрекъснато трябва да имаме едно наум заради ниското ниво на имунизация, да знаем, че при нова вълна ние сме по-рисковата част от Европа и това ще остане така."

Въпреки това в момента България е в добра позиция, с ниска заболеваемост и затова се предприема отмяна на задължителния характер на мерките.

"Оттук нататък има три неща, които трябва да продължим да правим. Да не пада нивото на надзор, което значи да правим достатъчно изследвания, така че да знаем какво се случва в сраната; да продължим да се стараем да вдигаме нивото на имунизация, което ще даде гаранция и сигурност за доста по-дълъг период от време; и тези елементарни мерки - три, четири - максимално всеки да ги спазва. Не защото някой ходи след него с акта и ще го глоби, не защото ще го изгонят от автобуса, а защото е убеден, че го прави за собственото си здраве."

Той отново наблегна на ползите от ваксинацията:

"Ако видите окончателния брой на починалите дотук, тези 36 500 души, 94,5% от тях са неимунизирани. Какви други факти да изкараме за ролята на ваксинацията? Миналата седмица излезе много интересно изследване - с две трети се намалява рискът от постковид синдром, от дългия КОВИД, от всички неприятни, продължаващи с месеци оплаквания, ако човекът е имунизиран. Ваксинацията има ключова роля".

Ваксини

На въпрос има ли вече ваксини за новите варианти на коронавируса, експертът отговори отрицателно.

"Фирмите работят за ваксини за новите варианти, но засега няма ваксина, която да е съобразена с най-новите варианти на вируса. Не знам и доколко е оправдано, защото не може да догонваш непрекъснато изменчивостта на вируса. Има няколко месеца, през които ще се работи активно, ще се влагат огромни средства и накрая ще имаш една ваксина, а през това време ще е дошъл нов вариант."

Бежанците

"При бежанците имаме съвсем ясна представа. Не се различава особено тяхната заболеваемост от това, което срещаме в страната. От всички над 50 хил. души имаме само 45 положителни случая. Шестима се лекуват в болници. Има вече излекувани и изписани. Няма нещо особено сред украинските бежанци", каза доц. Кунчев.

Великден

Препоръката му е "без да е толкова драматично, (хората) да продължават да изпълняват част от мерките, и то най-лесните: първо, хората в рисковите групи да помислят за имунизация. Тя изобщо не е излишна, напротив - все още ще има нужда от нея. Второ, отстояние, маски, дезинфекция, лична хигиена. Напълно достатъчно, за да свалим с пъти риска от заразяване".

След отмяната на извънредната епидемична обстановка здравните власти в България са създали организация, за да видят какъв е ефектът от това за 10 дена, за две седмици. "Ако има рязка промяна, разбира се, ще реагираме, но не мисля, че това ще се случи", прогнозира доц. Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!