Край на извънредната епидемична обстановка

След 1 април маските, дистанцията и дезинфекцията стават препоръчителни

Янка Петкова 30 март 2022 в 15:14 4773 1

Снимка БТА/Цветомир Петров

д-р Иван Маджаров, предс. на УС на БЛС, доц. Васил Пандов, нач-к на кабинета на здравния министър, проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването, д-р Петър Грибнев, зам.-министър на здравеопазването

Извънредната епидемична обстановка официално се отменя от 1 април, обявиха здравните власти на брифинг днес. С това отпадат и въведените противоепидемични мерки.

"Време е да направим следващата крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г., когато за първи път бе обявена извънредната епидемична обстановка. COVID-19 ще остане известно време и трябва да се научим да живеем с него и да го лекуваме и без извънредна обстановка". Това каза здравният министър проф. Асена Сербезова, преди да обяви кои мерки отпадат.

Какво отпада

Отпада задължителното носене на маска на закрити обществени места.

Няма да има изискване за спазване на физическа дистанция, както и ограничения в броя на хората, които могат да посещават едновременно обекти на закрито.

Отпада ограничението за присъствено обучение във висшите училища – те ще могат да се върнат към нормалния учебен процес.

Отпада забраната за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги и изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Задължителните мерки - силно препоръчителни

"Всяко нещо свършва рано или късно. Да кажем, че пандемията е свършила е прибързано. България е сред 4-те страни, които задържаха задълго време най-ниски стойности на заболеваемост в Европейския съюз - това са България, Румъния, Унгария и Полша", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Задължителните мерки стават препоръчителни, обяви той. Препоръчително е носенето на маски в градския транспорт, в здравни заведения, при струпване на голям брой хора, в помещения без вентилация. Препоръчително е носенето на маски от хора с хронични заболявания и за възрастните хора. Глоби няма да се налагат, уточни той.

Силно препоръчителна мярка е и спазването на физическа дистанция, което намалява разпространението пет пъти, подчерта Кунчев и допълни, че не бива да се пренебрегват изискванията за лична хигиена и дезинфекция.

доц. Ангел Кунчев, д-р Иван Маджаров, снимка: БТА

Какво не отпада

От 1 април в сила ще бъде изискването за провеждане на граничен здравен контрол за лица, влизащи у нас. Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света, при представяне на валиден цифров сертификат - за ваксинация, преболедуване или изследване. Отпада изискването за трите цвята на зоните по държави и ограничение за недопускане на лица от червена зона у нас.

Бонусите за работа на първа линия ще се изплащат още три месеца, след изтичане на този срок, медиците от лечебните заведения ще бъдат компенсирани с увеличаване на стойността на клиничните пътеки. Обсъжда се то да е 25%, преговорите между БЛС и НЗОК продължават, съобщи председателят на УС на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Удължаване на протоколите на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Болни и контактни лица ще продължат да подлежат на изолация и карантина, съгласно действащите разпоредби на Закона за здравето.

COVID зоните спират работа, ваксинацията продължава

От 1 април ще бъдат закрити COVID зоните. Удължаване на работата им не се налага, тъй като и в момента голяма част от тях нямат пациенти.

МЗ продължава кампанията за популяризиране ползата от ваксинацията. Министър Сербезова заяви, че от починалите от COVID-19 над 94,5% не са били ваксинирани. Всичко за ваксините и ваксинацията може да се види на сайта на кампанията "Плюс мен".

Връщането на мерките, според нея, трябва да става само въз основа на епидемиологични критерии. Сербезова не навлезе в конкретика, но обясни, че значение при следващо въвеждане на извънредна епидемична обстановка ще имат заболеваемостта и капацитета на здравните заведения да поемат тежките случаи на коронавирус.

През следващия месец разпространението на инфекцията ще бъде мониторирано, за да се установи дали отмяната на мерките ще доведе до повишена заболеваемост и какви ще са нивата. Поведението ни е от основно значение, подчерта министър Сербезова и посочи, че в страните, в които мерките са напълно отменени, 50% от хората продължават да носят предпазни маски. Тя каза още, че е възможно ограничения да се налагат от РЗИ, след консултация с главния държавен здравен инспектор.

Отпадането на маските беше спорен въпрос преди здравните власти да се произнесат окончателно днес. Преди дни председателят на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев обяви по bTV, че маските ще останат задължителни на закрито и в градския транспорт и след 1 април.

Преди него за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка се обяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който заяви пред БТА, че е предложил тя да остане в сила до 15 май, но предложението е било отхвърлено от правителството.

При какви условия ще може министърът на здравеопазването да обявява извънредна епидемична обстановка ще бъде конкретизирано в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, който премина първо гласуване в Комисията по здравеопазване. Вносителите обаче обявиха, че се изключва възможността с въвеждането на противоепидемични мерки да се налага забрана за влизане на територията на страната и ограничаване придвижването, както и спиране работа на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите.

Носенето на предпазни маски за лице бе въведено точно преди две години - на 30 март 2020 г. по време на първия локдаун в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови