Европейският съд: Бракуваните гей двойки имат права на пребиваване в целия ЕС

OFFNews 05 юни 2018 в 19:40 6189 2

Клейбърн Хамилтън и Адриан Коман

Държавите членки на Европейския съюз, които не са легализирали гей браковете, трябва да уважават правото на пребиваване в страната им на бракуваните вече хомосексуални двойки. Това реши днес Европейският съд в дело, чийто изход е определен като победа за човешкото достойнство, пише британският "Гардиън". 

Отсъждането на съдиите идва след казус, създал се в Румъния. Властите в Букурещ бяха обвинени в дискриминация от Адриан Коман, който искал да се върне в родината си заедно със своята половинка от САЩ Клейбърн Хамилтън. Румънските власти обаче отказват право на пребиваване на американския гражданин и отказ за това двамата бъдат третирани като брачна двойка, макар те да са се омъжили законно в Брюксел през 2010 година.

Хамилтън и Коман се обръщат към Конституционният съд на Румъния, който от своя страна праща делото в Люксембург и Европейския съд.

Румъния е една от шестте държави членки на ЕС, които не са легализирали гей браковете. Сред тях са Полша, Словакия, България, Литва и Латвия.

Решението на Европейския съд е въз основа на законите на ЕС за свободното движение и пребиваване.

"Днес можем да погледнем всеки румънски и европейски чиновник в очите и със сигурност да знаем, че нашата връзка е еднакво ценна и законна, както всички други", каза щастлив след решението на Съда Коман.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5800

2

Тито

06.06 2018 в 19:55

Работил съм доста сред жени и съм забелязъл че жените не се гнусят от хомосексуални мъже даже са им интересни. Ситуацията при мъжете обаче не такава МЪЖЕТЕ СЕ ГНУСЯТ ОТ ТАКИВА ПОБЪРКАНЯЦИ. Афиширането на подобни индивиди по медийте и провежданенето на тъй наречените ГЕЙ паради ПОДТИСКАТ СЕРИОЗНО нормалните мъже. Не мога да разбера каква е ползата от този целенасочен тормоз.

5800

1

Тито

06.06 2018 в 19:53

Работил съм доста сред жени и съм забелязъл че жените не се гнусят от хомосексуални мъже даже са им интересни. Ситуацията при мъжете обаче не такава МЪЖЕТЕ СЕ ГНУСЯТ ОТ ТАКИВА ПОБЪРКАНЯЦИ. Афиширането на подобни индивиди по медийте и провежданенето на тъй наречените ГЕЙ паради ПОДТИКАТ СЕРИОЗНО нормалните мъже. Не мога да разбера каква е ползата от този целенасочен тормоз.