Започна седмицата на Нобеловите награди

Последна промяна на 08 октомври 2012 в 09:36 2347 5

Медалът, с който отличават нобеловите лауреати.
Медалът, с който отличават нобеловите лауреати.

От днес до 15-и октомври ще бъдат обявявани лауреатите за 2012 г. на престижната Нобеловата награда, учредена от шведския учен Алфред Нобел.

111-ата Нобелова седмица ще стартира с наградата за физиология или медицина и ще завърши в с огласяването на Нобеловия лауреат за икономика, съобщи сайтът nobelprize.org.

Престижните отличията, носещи името на Алфред Нобел (1833 -1896), се присъждат за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения, както и за дейност в интерес на световния мир.

Наградите се връчват от комисии, излъчвани няколко престижни шведски института.

Шведската кралска академия на науките дава награда за физика и химия, Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина, Шведската академия по литература - за литература, а петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, присъжда наградата за укрепване на мира.

През 1968 г. шведската национална банка финансира Нобелова награда и за о икономически науки.

Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г. в Сен Тропе - пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Церемониите в Стокхолм и Осло, на които отличените получават наградите си, по традиция се насрочват на 10 декември, когато се отбелязва годишнината от смъртта на Нобел.

Всяка награда включва  златен медал, диплом и парична сума. Тя може да бъде присъдена най-много на трима номинирани.

Заради световната финасова криза бюджетът на тазгодишните е намаляването с 20 на сто.  Така общата парична стойност на наградите за 2012 г. ще е $1,2 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.10 2012 в 12:22

Много политика, малко наука.

08.10 2012 в 11:07

По информатика - държавен служител, който успял да включи компютъра без помощ от системен администратор.

08.10 2012 в 10:58

* прославиха

08.10 2012 в 10:57

Хихихихи... Аз ще изфантазирам още. Ако имаше по математика - на руска учителка, която успяла да научи американец, учещ сред група китайски студенти, да решава интеграли самостоятелно.

По генетика - български ром, баща на 58 деца, създал 10 деца-изолатори - крадат високоволтови кабели с голи ръце без да им става нищо.

По география - Черната Златка, защото открила Америка.

По изобразително изкувство - баба-реставратор, която възкресила икона в Испанска църква.

По музика и религия - за първи път две награди отиват на едно място: руска група момичета-мъченички, които просвалиха църковното пеене в световен мащаб.

08.10 2012 в 10:31

Може ли да отгатна първите?
Значи, за мир - на турския президент. За кино - на ислямски екстремист. За литература - за чиклит. За икономика - или на Меркел, или на Самарас, или обща. За медицина - на продалия най-много ампули фалшива ваксина. За физика и химия - на британски учени, доказали че камъните често са по-твърди от водата.