ЕС дава на Украйна още 22 млн. евро

ОFFNews 11 септември 2014 в 20:35 3108 2

Европейската комисия ще даде още 22 млн. евро за подпомагане на населението в регионите на Украйна, които страдат от последиците на конфликта, съобщиха от ЕК. 

ЕС следи с голяма загриженост продължаващия конфликт в Украйна и неговото въздействие върху цивилното население. Сегашното примирие трябва да се използва като възможност за подобряване на ситуацията на хората в нужда, особено жените и децата. Ето защо Европейската комисия мобилизира 22 милиона за подпомагане на населението и насърчаване на социалното и икономическото развитие на страната, обясни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Финансирането е разделено в две части - 5 млн. евро ще отидат за хуманитарната помощ, а останалите 17 милиона евро - за регионално развитие.

Хуманитарната част от финансирането е насочена към основните нужди на населението в области, пряко засегнати от конфликта, бежанците, и за завърналите се по домовете си хора, в области отново под контрола на украинските държавни сили. Средствата ще покриват подслон, храна, вода, здравеопазване, психо-социална помощ и закрила в подготовка за предстоящата зима, уточниха от ЕК.

Средства от фондове за регионално развитие ще бъдат насочени към няколко общини и региони в Украйна. Районите, засегнати от конфликта, също ще могат да се възползват от тях.

Хуманитарната помощ на ЕС се основава на нуждите, а те, за съжаление, са рязко увеличени през последните месеци. С приближаването на зимата, ситуацията се усложнява допълнително. Затова е и увеличаването на помощта за задоволяване на основните хуманитарни нужди на засегнатите хора, написа на Facebook страницата си българският евродепутат Кристалина Георгиева.

През август ЕК отпусна 2.5 млн. евро в помощ на жертвите на конфликта в Източна Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!