НАТО праща оръжие на Украйна

ОFFNews 04 септември 2014 в 19:52 11116 61

Украйна може да получи оръжие от НАТО. Това каза ген. Филип Брийдлав, главнокомандващ на силите на Алианса в Европа, пред NPR.

"Много старани членки обмислят възможността за предоставяне на въоръжена и невъоръжена помощ на на Украйна", каза Брийдлов в отговор на въпрос дали Алианса би предоставил на страната най-новите си противотанкови ракети "Javelin".

Изказването на ген. Брийдлов идва ден след речта на Барак Обама, в която той заяви, че НАТО ще защити суверенитетът на всяка държава-членка с пълната военна сила на САЩ.

В същото време Русия съветва Украйна срещу присъединяването й в Северноатлантическият Алианс. 

NBC News съобщава, че руският външен министър Сергей Лавров смята, че опитите Украйна да се присъедини към НАТО могат да "провалят всички усилия, насочени към започване на диалог с цел да се гарантира националната сигурност на страната"."

"Някои от нашите западни партньори, включително и за съжаление най-влиятелния играч - САЩ искат победа за НАТО и ситуация, в която Америка диктува волята си на всички", допълва Лавров.

Президентът Обама, заедно с всички членове на Организацията на Северноатлантическия договор, са в Уелс днес, където основна тема е кризата в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!