Ердоган: Жестокото убийство на Хашоги е било планирано

OFFNews 23 октомври 2018 в 15:09 3562 1

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е планирано няколко дни предварително, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред парламентарната група на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, предаде Би Би Си.

Той твърди, че Турция разполага с неопровержими доказателства, че убийството на Хашоги, извъшено в саудитското консулство на 2 октомври, е "предумишлено" и "жестоко".

Ердоган настоява Саудитска Арабия да отговори къде е тялото на убития журналист и кой е поръчал неговото отстраняване. Турският президент иска още заподозрените саудитци да бъдат съдени в Турция.

Никой не трябва да мисли, че разследването по случая Хашоги ще приключи, без да бъде даден отговор на всички въпроси, посочи Ердоган и допълни, че дипломатическият имунитет не е "броня" за извършване на убийства.

По-рано днес лидерът на турската партия „Ватан“ Догу Перинчек каза, че трупът на Хашоги е бил намерен в кладенец близо до консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Според саудитският външен министър Адел ал Джубейр убийството на журналиста е "ужасна грешка". По думите му саудитските власти засега не знаят как точно е бил убит Хашоги. Анонимен източник обаче е разказал пред "Ройтерс" как точно е настъпила смъртта.

Екип от 15 саудитски граждани е бил пратен за среща с Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка, причиняваща задушаване. Член на екипа тогава облякъл дрехите на Хашоги, за да изглежда, че той напуска сградата на консулството. Камери са заснели двойника, който обаче вместо с обувките на Джамал Хашоги, бил с маратонки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

1

безпартийна

23.10 2018 в 19:25

Няма съмнение, че Джамал Хашоги е убит е саудитското консулство в Истанбул. Вече и трупът му е намерен там. Интересно е обаче, какви са мотивите на Ердоган за разплитането на казуса. Самият той не е много далеч от подобни действия с хвърлените в затворите турски журналисти. Едва ли свободата на словото диктува действията му. Какво е тогава?