Ердоган: Турското разузнаване ще развие мрежите си във всяка точка на света

OFFNews 06 януари 2020 в 17:06 3798 0

МИТ, Анкара

Снимка АА

„Дейността на националната разузнавателна служба има особено значение в критичния за страната и света период. Ние повече от всякога се нуждаем от МИТ. Съвършено ясно е, че заплахите за националната сигурност продължават и ще се запазят. Заради това е изключително важно да се предприемат съответните стъпки и на първо място да се развива системата за националното разузнаване“.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на церемонията за откриването на новата щаб-квартира на МИТ в Анкара, цитиран от Анадолската агенция.

Той подчерта, че усилията на разузнавателната служба са позволили Анкара да укрепи позициите си на международната арена. А благодарение на успешната работа на разузнаването си Турция може да действа във всяка точка на света, без да се оглежда за помощ от други страни, допълни Ердоган.

Президентът посочи, че Анкара ще развива разузнавателната си мрежа за провеждането на много повече операции зад граница. „Поради това разузнаването трябва да бъде оборудвано с най-съвършената техника и да бъде ефективно в интернет. Когато интернет се ползва от престъпни организации и с цел шпионаж, турското разузнаване е длъжно да отделя особено внимание на кибер-сигурността“, каза той.

Ердоган съобщи, че е сформиран национален съвет за координация на разузнавателната дейност, председателстван от него и посочи, че Турция не може да стои със скръстени ръце на фона на постоянно променящите се процеси в региона, предизвикани от противоречията между регионални и глобални играчи.

Той отбеляза, че благодарение на спецслужбите си Турция е успяла да разкрие и унищожи дори най-укрепените обекти на терористите от ПКК в Северен Ирак. „Спецслужбите ни активно действаха от първия ден на сирийската криза и имат важен принос за успеха на антитерористичните операции на турската армия на сирийска територия. Освен това разузнаването ни има огромен дял за разкриването на убийството на саудитския журналист Джемал Хашоги. Турските спецслужби успешно изпълняват мисията си и и в Либия“, посочи още Ердоган.

Новата сграда на щаб-квартирата на МИТ е построена на площ от 5 000 акра и оградена с бетонни стени и бодлива тел, няма никакви други постройки наоколо. Тя е специално проектирана срещу подслушване, неоторизирано влизане и прониквания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови