Ердоган ще се срещне с лидерите на Швеция и Финландия за НАТО

OFFNews 27 юни 2022 в 09:33 887 0

Ердо

Снимка Getty Images

Турският президент.

Разговори в четворен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО ще бъдат проведени преди срещата на върха на Алианса, заяви Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

“По искане на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото президентът Ердоган проведе телефонен разговор, във вторник ще бъде проведена среща в четиристранен формат между Турция, Швеция, Финландия и НАТО. Тя ще се състои преди срещата на върха на алианса в Мадрид, като в нея ще участват генералният секретар на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и представители на Швеция и Финландия. Това, че ще проведем разговорите в четиристранен формат, не означава, че ние ще отстъпим от нашата позиция”, каза Калън в ефира на телевизия "Хабертюрк" във връзка с процеса по приемане на Швеция и Финландия в НАТО, който Турция блокира заради с аргумента, че тези две страни оказват подкрепа на забранената от турските власти Кюрдска работническа партия (ПКК).

Калън припомни, че досега са били проведени две срещи с представители на Швеция и Финландия в Анкара и Брюксел по този въпрос.

В рамките на същото телевизионно участие президентският говорител коментира и предложението на Турция за отваряне на зърнен коридор за разрешаване на продоволствената криза, която назрява в света вследствие на руското нахлуване в Украйна.

“Към момента всички искат доставките да започнат по-скоро. Твърди се, че Русия и Украйна имат близо 40 милиона тона зърно. Това е сериозна цифра,която съответства на 30-35% в света. Отварянето на зърнен коридор и изпращането на корабите е процес, който ще отнема по 3-4 седмици”, каза Калън, цитиран от БТА.

По думите му Турция е в стратегическа позиция и е страната, която полага най-много усилия за разрешаването на този проблем.

“Тези кораби ще преминават през Босфора. Ще облекчим нашите собствени нужди от зърно. И в същото време ще свържем двете страни за първи път по отношение на доставките на зърно. Това е пример, че сътрудничество по определени въпроси може да има дори и по време на война”, заяви Ибрахим Калън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови