Мугабе под домашен арест, съпругата му изчезна. В Зимбабве се завърна основният враг на президента

OFFNews 16 ноември 2017 в 10:33 3842 1

Зимбабвийците са в очакване на следващите стъпки на армията, която превзе властта в страната в нощта срещу 15 ноември.

93-годишният президент Робърт Мугабе - най-възрастният държавен ръководител в света - е под домашен арест, но къде е съпругата му Грейс, която се стремеше да заеме президентския пост след него? Отговорът на този въпрос е неизвестен.

Южноафрикански министри са в столицата Хараре за среща с представители на армията и на политически партии.

Регионалният блок на Общността за развитие на държавите от Южна Африка (SADC) ще проведе спешни разговори в четвъртък.

На фона на политическата криза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за "спокойствие, ненасилие и сдържаност". Той призова за решаване на проблемите с мирни средства и диалог.

Президентът Мугабе е на власт в Зимбабве от обявяването на независимостта на страната от Великобритания през 1980 г. Но монолитната власт на управляващата партия Zanu-PF бе разклатена през последните месеци заради съперничеството между г-жа Мугабе и конкурента ѝ за наследник на президентския пост - бившият вицепрезидент - 75-годишният Емерсън Мнангагуа.

В същото време, след превземането на властта от военните, в страната се е върнал един от основните опоненти на Мугабе - Морган Тсвангираи, бивш премиер на Зимбабве, съобщава тв "Скай нюз", цитирана от ТАСС и БТА. Кореспондент на медията е бил на борда на самолет за зимбабвийската столица Хараре, в който се оказал и Тсвангираи. Южноафриканската телевизия И Ен Си Ей съобщава, че той е заминал за ЮАР през октомври, където се е лекувал от рак.

С полета са се прибирали и двама министри, идващи от Русия.

На изборите през 2008 г. Мугабе за първи път не получи мнозинството от гласовете, отстъпвайки на лидера на Движението за демократични промени Тсвангираи. За определяне на победителя бе обявен втори тур. Дни преди провеждането му Тсвангираи оттегли кандидатурата си, позовавайки се на натиск от властите. Мугабе пак стана президент и за преодоляване на политическата криза се съгласи Тсвангираи да бъде назначен за премиер. Той остана на поста от 2009 г. до 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови