Военните превзеха властта в Зимбабве: стрелба и експлозии в столицата

93-годишният президент Мугабе невредим. Целта ни са престъпниците около него, заяви говорител по окупираната национална телевизия

OFFNews 15 ноември 2017 в 08:29 7611 0

Военните превзеха властта в Зимбабве, отрекоха, че това е преврат и увериха, че 93-годишният президент на страната Робърт Мугабе е "невредим", предадоха световните агенции.

Призори те превзеха и националната телевизия Зед Би Си, чрез която се обърнаха с изявление към нацията. В него се казва, че мишената им не е Мугабе, а "престъпниците" около президента, които причиняват "социално и икономическо страдание".

Явно сред тях е финансовият министър Игнасиус Чомбо, който е бил задържан.

Чомбо е водещ член на т.нар. фракция "Г40" на управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ). Фракцията е оглавена от съпругата на Мугабе - Грейс, която се стреми да наследи 93-годишния държавен глава на президентския пост.

Робърт Мугабе

Мугабе и семейството му са добре и сигурността им е гарантирана, каза говорителят по . Военните уверяват, че ситуацията ще се нормализира веднага, "щом приключи мисията ни".

Към 2 ч сутринта се чуваше продължителна стрелба до частната резиденция на държавния глава в столицата. Малко след нея дойде и съобщението, че войници са завзели централата на държавната телевизия. Съобщава се и за силни експлозии в центъра на столицата Хараре. Улиците са пълни с военни.

Американското посолство обяви, че днес ще остане затворено и призова сънародниците си в Хараре да останат у дома заради несигурната политическа обстановка.

Великобритания посъветва своите граждани в Зимбабве да направят същото.

Снимка: Ройтерс

В понеделник главнокомандващият въоръжените сили Константино Чивенга заплаши, че ще се намеси, за да прекрати гоненията срещу привържениците на отстранения на 6 ноември вицепрезидент Емерсън Мнангагва - реформист, смятан за вероятен приемник на несменяемия президент Мугабе. Мугабе уволни първия си заместник заради "прояви на нелоялност".

Вчера управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ) обвини Чивенга в измяна, пораждайки предположения за преврат.

Само ден след заплаха на Чивенга да се намеси репортер на Ройтерс съобщи, че е видял бронирани машини на главните пътища около столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови