Египет отказва коридори за бежанци от Ивицата Газа

OFFNews 12 октомври 2023 в 08:46 6344 3

Египетското знаме

Снимка Pixabay

Източниците от египетските служби за сигурност, когото "Ройтерс" цитира, заявява, че Египет отхвърля идеята за безопасни коридори за цивилни, за да защити "правото на палестинците да отстояват своята кауза и своята земя".

Египет е обсъдил със САЩ и други страни планове за предоставяне на хуманитарна помощ през границата си с Ивицата Газа, но отхвърля всяка стъпка за създаване на безопасни коридори за бежанците, бягащи от анклава, съобщиха египетски източници от сферата на сигурността, цитирани от агенция "Ройтерс".

В Газа - малка крайбрежна ивица земя, притисната между Израел на север и изток и Египет на югозапад, живеят около 2,3 милиона души, които са под блокада, откакто палестинската ислямистка групировка "Хамас" пое контрола там през 2007 г.

Египет отдавна е ограничил притока на хора от Газа на своя територия, дори по време на най-ожесточените конфликти, припомня "Ройтерс".

Кайро често е посредник между Израел и палестинците и винаги настоява двете страни да разрешат конфликтите в рамките на своите граници, като твърди, че това е единственият начин палестинците да гарантират правото си на държавност.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че САЩ провеждат консултации с Израел и Египет относно идеята за безопасно преминаване на цивилни граждани от Газа, която беше засегната от масирана израелска атака в отговор на смъртоносното нахлуване на бойци на Хамас в Израел. Тези консултации продължават, заяви в сряда държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Източниците от египетските служби за сигурност, когото "Ройтерс" цитира без да бъде назоваван, заявява, че Египет отхвърля идеята за безопасни коридори за цивилни, за да защити "правото на палестинците да отстояват своята кауза и своята земя".

В няколко арабски държави все още има лагери за палестински бежанци, които са потомци на онези, избягали или напуснали домовете си по време на войната около създаването на Израел през 1948 г. Палестинците и други арабски държави заявиха, че окончателното мирно споразумение трябва да включва правото на тези бежанци да се завърнат - стъпка, която Израел винаги е отхвърлял.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

3

Гьорче2

13.10 2023 в 16:16

Амчи Вижте какво стана с Афганистанците на Границата с Пакистан, Пакистан ДЕПОРТИРА близо 1.7 МИЛИОНА АФГАНИСТАНЦИ мисля, че нали от Тамо дойдоха Талибаните в Афганистан, егати ЛИЦЕМЕРИТЕ, СЕБИЧНИ, ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА!....

-240

2

редовно четящ

12.10 2023 в 12:50

Палестинците май не се ползват с добра репутация в арабския свят.

-1650

1

ob1

12.10 2023 в 09:59

Уж арабски братя, пък нещо не ги харесват... що ли?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика