Джон Кери: САЩ подкрепят военните удари срещу хусите в Йемен

OFFNews 26 март 2015 в 15:56 2116 6

Джон Кери

САЩ подкрепят военните действия срещу хусите в Йемен и са готови да окажат подкрепа.

Това е заявил държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на разговор с външните министри на Саудитска Арабия и други членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, съобщи високопоставен източник от Държавния департамент, цитиран от Reuters.

Кери похвали военните мерки срещу хусите и допълни, че САЩ подкрепят усилията на коалицията. По думите му САЩ са готови да окажат помощ чрез споделяне на разузнавателна информация, при набелязване на мишени и при нужда от консултиране за въздушни удари, обяснява източникът, пожелал анонимност.

Всички участници в съвещанието са обявили, че е най-добре кризата в Йемен да се разреши чрез политически преговори. Въпреки това обаче са подчертали, че именно хусите са предприели военна кампания.

Саудитска Арабия започна военна операция срещу шиитските милиции хуси в Йемен. Военните действия включват и въздушни удари, които вече взеха десетки жертви, в това число и цивилни.

Бомбардировки започнаха на десетки места в страната. В Сана ударите са насочени към авиобазата, разположена близо до международното летище в града. Унищожени са батарея на противовъздушната отбрана, няколко бойни самолета и съвместен оперативен щаб на бунтовниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews