Двама руски опозиционери осъдени за организиране на „платени безредици“

OFFNews 24 юли 2014 в 17:06 1783 5

Снимка ИТАР-ТАСС

Сергей Удалцов

Московският градски съд осъди двама руски опозиционери за организиране на „платени масови безредици“ на площад „Болотни“ в руската столица Москва преди встъпването в длъжност на Владимир Путин като президент преди две години.

Осъдени са координаторът на движението „Ляв фронт“ Сергей Удалцов и опозиционният активист Леонид Развожаев.

Руската прокуратура поиска наказанията за двамата да са по 8 години затвор. Засега не е ясно какви са сроковете на наложените им от съда наказания, тъй като те ще бъдат определени по-късно.

Протестите против Путин преди встъпването му в длъжност през май 2012 г., наречени Марш на милионите, преминаха в сблъсъци с полицията.

Над 400 демонстранти бяха арестувани, а десетки пострадаха, сред които и полицаи. Според съда ранените униформени са били близо 80.

Седем от задържаните бяха осъдени на затвор през февруари.

Критиците на Путин обявиха, че сблъсъците са били провокирани от полицията с цел да се дискредитира опозицията. 

37-годишният Удалцов е под домашен арест от февруари миналата година.

41-годишният Развожаев пък обяви, че е бил отвлечен в Украйна и след това прехвърлен в Русия и принуден да подпише признания, от които той по-късно се отказа.

Двамата бяха обвинени в това, че са се договаряли да организират масови протести. Това според съда е станало по поръчка на грузинския политик Гиви Таргамедзе, който и платил за протестите.

Според съда Удалцов и Развожаев провеждали обучителни лагери в Прибалтика, а с Таргамедзе са се срещали в Минск.

Двамата опозиционери са категорични, че не са се срещали с грузинския политик и не са получавали никакви средства от него. Те допълниха и че не са планирали незаконни действия на площад „Болотни“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews