Продължават арестите на опозиционери в Русия

Лъчезар Вълев 01 август 2012 в 08:15 1575 0

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Опозицията в Русия отново попадна под ударите на властта.

Във вторник вечерта руската полиция e арестувала около 25 души, протестиращи на Триумфалния площад в Москва. Други десет души са били задържани и в Санкт Петербург.

В Москва беше организиран протест от нерегистрираната партия „Другата Русия". По време на демонстрацията е бил задържан нейният лидер Едуард Лимонов.

Според властите причина за арестите са, че кметството на руската столица не е издало разрешение за протеста.

Във вторник бе оповестено, че руски следователи са повдигнали обвинение на популярния опозиционен лидер Алексей Навални за злоупотреби.

Обвиненията срещу него са за организиране на незаконно присвояване на имущество в особено големи размери от държавното предприятие "Кировлес".

Ако бъде признат за виновен, Навални може да бъде осъден на до 10 години затвор. Разследващият комитет обяви също, че на Навални ще му бъде забранено да напуска Москва по време разследването. То ще се концентрира върху периода, когато той е бил неофициален съветник по малка сделка, сключена от регионална администрация през 2009 година.

Опозицията в страната продължава традицията за провеждане на протести на всяко 31-во число от месеца, въпреки приетите от властите по-строги мерки срещу масовите събития. Датата е избрана, заради чл. 31 от руската конституция, който гарантира свободата на събранията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!