Руската прокуратура спря интернета на опозиционер

Вероника Шербанова Последна промяна на 01 април 2014 в 11:55 5411 4

Алексей Навални

Руската прокуратура спря достъпа до интернет на опозиционния лидер Алексей Навални. Това съобщи самият Навални, като публикува в интернет документа, издаден от Московската прокуратура.

Решението на руската прокуратура е от 21 март. От документа става ясно, че Алексей Навални има възможност да публикува информация, снимки и видео в социалните мрежи и в блогове, което е недопустимо тъй като Навални се намира под домашен арест заради разследване за измама.

В рамките на разследването по делото за измама в ущърб на френската козметична компания „Ив Роше“ Навални трябва да остане под домашен арест до 28 април, като са му наложени и редица ограничения, в това число забрана за общуване с хора, различни от близките му роднини, използване на кореспонденция и използване на интернет, както и публикуване на информация и коментари за разследването срещу него, пише Московската прокуратура.

Разпространението на информация и използването на интернет нарушава съдебната забрана, въпреки закона, разрешаващ свободното разпространение на информация на територията на Руската Федерация, става ясно от документа.

Освен това анализ на публикациите в интернет в защита на Навални показва, че в тях се съдържат призиви за участие в масови публични мероприятия, провеждани в нарушение на обществения ред. Публикациите на Навални в блоговете му, Facebook, Twitter и др. са на същата тематика и формират разбирането, че е необходимо и допустимо да се нарушава общественият ред, допълват от прокуратурата.

Алексей Навални беше задържан в края на февруари и беше осъден на седем дни арест заради неизпълнение на полицейско нареждане по време на протест в центъра на Москва в подкрепа на участници в протестите срещу президента Владимир Путин, които получиха тежки присъди за хулиганство.

Навални е адвокат по професия. В блоговете си, с които стана известен, той публикува информация за корупционни афери, в които са замесени високопоставени руски официални лица.

В рамките на делото „Ив Роше“ Навални е заподозрян за присвояване на 26 млн. рубли (590 000 евро) от руски филиал на компанията заедно с брат си Олег. Двамата са заподозрени в присвояване на още 4 млн. рубли (90 000 евро) от друга фирма и в пране на 21 млн. рубли (480 000 евро).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2014 в 15:54

В щатите държавни агенции със значителен бюджет налагат цензора върхя интернета на всички в Русия фиктивна са го спряли на един човек. Още много имат да догонват руснаците :D

01.04 2014 в 15:42

Как това шокира ??? Турция спира туитър, ютуб, Русия спира интернет, Америка директно те убиват ?? Спрях да се шокирам от много отдавна. Властта ще направи всичко възможно да остане на власт.

01.04 2014 в 15:04

...Руската прокуратура спря достъпа до интернет на опозиционния лидер Алексей Навални. Това съобщи самият Навални, като публикува в интернет документа, издаден от Московската прокуратура...

И как му го спряха интернета?

01.04 2014 в 12:15

А какво ще каже Вулвин и Вулвиница по случая? Чакаме коментара им по БНР Говорит Москва.