Руската прокуратура спря интернета на опозиционер

Вероника Шербанова 01 април 2014 в 11:55 5865 4

Алексей Навални

Руската прокуратура спря достъпа до интернет на опозиционния лидер Алексей Навални. Това съобщи самият Навални, като публикува в интернет документа, издаден от Московската прокуратура.

Решението на руската прокуратура е от 21 март. От документа става ясно, че Алексей Навални има възможност да публикува информация, снимки и видео в социалните мрежи и в блогове, което е недопустимо тъй като Навални се намира под домашен арест заради разследване за измама.

В рамките на разследването по делото за измама в ущърб на френската козметична компания „Ив Роше“ Навални трябва да остане под домашен арест до 28 април, като са му наложени и редица ограничения, в това число забрана за общуване с хора, различни от близките му роднини, използване на кореспонденция и използване на интернет, както и публикуване на информация и коментари за разследването срещу него, пише Московската прокуратура.

Разпространението на информация и използването на интернет нарушава съдебната забрана, въпреки закона, разрешаващ свободното разпространение на информация на територията на Руската Федерация, става ясно от документа.

Освен това анализ на публикациите в интернет в защита на Навални показва, че в тях се съдържат призиви за участие в масови публични мероприятия, провеждани в нарушение на обществения ред. Публикациите на Навални в блоговете му, Facebook, Twitter и др. са на същата тематика и формират разбирането, че е необходимо и допустимо да се нарушава общественият ред, допълват от прокуратурата.

Алексей Навални беше задържан в края на февруари и беше осъден на седем дни арест заради неизпълнение на полицейско нареждане по време на протест в центъра на Москва в подкрепа на участници в протестите срещу президента Владимир Путин, които получиха тежки присъди за хулиганство.

Навални е адвокат по професия. В блоговете си, с които стана известен, той публикува информация за корупционни афери, в които са замесени високопоставени руски официални лица.

В рамките на делото „Ив Роше“ Навални е заподозрян за присвояване на 26 млн. рубли (590 000 евро) от руски филиал на компанията заедно с брат си Олег. Двамата са заподозрени в присвояване на още 4 млн. рубли (90 000 евро) от друга фирма и в пране на 21 млн. рубли (480 000 евро).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови