Думата реже достъпа до държани тайни на руснаци с близки в чужбина

OFFNews 17 юли 2023 в 16:06 1223 4

парламент

Снимка iStock

Държавната дума.

Руснаците с близки в чужбина или с близки чужденци няма да имат достъп до класифицирана информация. Комитетът по сигурността на Държавната дума одобри изменения на член 22 от действащия закон за държавните тайни, с които се уточнява процедурата за предоставяне на достъп до държавни тайни и основанията за отказ на достъп, съобщи "Интерфакс".

Основанието за отказ ще е "постоянното пребиваване на длъжностно лице или негови близки роднини в чужбина или фактът, че той или негови близки роднини имат чуждо гражданство или разрешение за пребиваване или друг документ, потвърждаващ правото на постоянно пребиваване на гражданин на територията на чужда държава", се казва в приетите поправки в Закона за държавната тайна.

Измененията предвиждат още председателите на Държавната дума и на Съвета на федерацията да вземат решения за ограничаване на излизането от Русия от депутати и сенатори, ако са им известни данни от особена важност или строго секретна информация.

Решенията могат да се вземат и в регионите. Председателите на регионалните парламенти могат да вземат такова решение по отношение на депутатите от регионалните събрания, а губернаторите - за ръководителите на общините.

Измененията предвиждат решение за ограничаване правото на напускане на Русия за съдиите от федералните съдилища с обща компетентност и федералните арбитражни съдилища, на които е известна информация от особена важност, да се одобрява от съдебния отдел на Върховния съд в координация с президиума на Съвета на съдиите на Русия.

Федералният закон влиза в сила 180 дни след деня на официалното му публикуване.

Одобрените изменения бяха внесени в залата от депутата от "Единна Русия" Анатолий Виборни. На първо четене законопроектът бе гласуван на 24 май. Второто четене е насрочено за утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

4

Анализи

17.07 2023 в 23:06

Това разбира се не важи за путиновата шайка, чийто дечица щъкат между Лондон и Женева. Не важи и задругаря Путин,чиято дъщеричка живее в Швейцария. Иначе плебса да внимава, че го чака Гулак.

1809

3

Sia

17.07 2023 в 21:20

Ще се броят ли децата и жените на Шойгу и подобни, всичките кръжат между Цюрих, Лондон и Сен Тропе?

1809

2

Sia

17.07 2023 в 21:18

От 143 милиона руснаци само в Европа има 6 милиона руснаци, а като гледам голите г***** на бедни рускинки в Инстаграм, на Бали има още 6 милиона. Всеки с поне по 5-7 роднини в Руско, иди-дойди 50 милиона са с роднини в чужбина и сега ще спрат да им говорят. Около 40 процента са пенсионерите и децата по 18. Остават 30 милиона без роднини, но им се иска.

3714

1

GB

17.07 2023 в 20:54

Що политици и държавници ще "изгорят" сега... Или пък не? Някои нали са по-равни...

 
X

Да помогнем на украинските деца!