Доц. Пламен Ралчев: Това е краят на възхода на Ердоган

OFFNews 24 юни 2019 в 08:45 3912 0

„Резултатът от изборите в Турция сега е много ясен и категоричен и ще бъде трудно на Ердоган да ги оспори. Тревожи ме как той ще реагира на тези много ясни знаци на турското общество. Картината е доста противоречива. Опозицията спечели Истанбул, но Истанбул не е Турция. Страната е доста поляризирана и управлението на Ердоган допринесе за това“. Това каза пред БНР доц. Пламен Ралчев, преподавател в УНСС.

Според международния анализатор е рано да се мисли, че това е началото на някаква голяма промяна:

„Вероятно това е краят на възхода на Ердоган, краят на акумулирането на някаква негова мощ. Ще видим първо как ще се мобилизира опозицията и след това ще говорим. Има голяма възможност Ердоган да втвърди позиции. Имамоглу ще има изключителни ресурси, но предимно икономически. Той не е много обигран и пред него ще има много предизвикателства. Ердоган едва ли лесно ще се примири с тази загуба“.

Доц. Ралчев очерта един психологически момент – когато някой търси помирение, визирайки Имамоглу, и пред него стои човек с много агресивна психологическа нагласа, имайки предвид Ердоган, обикновено търсещият помирение е в по-слабата ситуация и е по-отстъпващият.

В предаването „Преди всички“ анализаторът поясни, че важен момент е способността на младите лидери да съумеят да съберат около себе си опозиционните кръгове, които са доста разпръснати.

„Това досега работеше в полза на Ердоган. Преодоляването на поляризацията в Турция е много сериозна задача, защото това е голям проблем в страната“, категоричен е доц. Ралчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови