Новият кмет на Истанбул призова Ердоган за разбирателство

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2019 в 22:34 5277 1

Е.Имамоглу, кмет на Истанбул

Снимка АА

Екрем Имамоглу от опозиционната Републиканска народна партия, който за втори път спечели вота за кмет на Голямата Истанбулска община, се обърна с призив към президента и лидер на управляващата партия Реджеп Ердоган да постигнат единомислие за проблемите на хората в мегаполиса.

В първото си слово след станалите известни все още неофициални резултати Имамоглу настоя за среща с държавния глава, за да обсъдят вижданията си за развитието на най-големия град в страната. „Имам предвид нуждите на 16 милиона души. Готов съм да работя с вас в хармония. Искам да намеря решение на всички проблеми на Истанбул, чакащи спешни мерки. Още когато получа удостоверението си, бих искал да чуя вижданията ви и за да ги обсъдим, оттук казвам, че е необходима среща“, заяви новият кмет пред журналистите в партийния щаб.

Той отбеляза намеренията си да ограничи безработицата и бедността, и подчерта, че няма смисъл от култ към партийните лидери. „Партиите не са табу, а институции, работещи за доброто на народа, т.е. те са инструмент и искам всеки от гражданите ни да знае това. Не е правилно да издигаме партийните лидери в култ, защото суверенитетът безусловно е на народа. Ще работим безотказно за милионите хора, имаме младостта и трудолюбието“, каза Имамоглу.

Все още президентът Ердоган не е произнесъл следизборна реч, но поздрави победителя в Туитър. „Волята на народа се прояви още веднъж. Според неофициалните резултати спечели Екрем Имамоглу и аз го поздравявам за победата. Както и преди, ние ще вървим към целите си в единство и сплотеност, според принципите на /управляващата/ коалиция „Народ“, без да правим компромиси с демокрацията, върховенството на закона, мира, просперитета и стабилността на нашата страна“, написа в мрежата турският държавен глава.

Към 21 ч. Висшият изборен съвет бе проверил протоколите от около 20 000 урни или 65%, общият им брой е 31 342. Председателят Сади Гювен увери, че най-много до час системата ще е обработила всички урни. Той каза, че ще бъдат проверени всички нарушители на забраните в изборния ден, а когато изтече срокът на възраженията, новият кмет ще получи удостоверението си за встъпване в длъжност.

Две агенции – АНКА и Анадолската, придобиха правото да съобщават първи резултатите, макар и неофициални. Но както винаги по избори в Турция, малко преди да приключи обработването на резултатите от всички урни, публикуването зацикля. Така според досега известните разликата между Имамоглу и избраника на Ердоган Йълдъръм е 800 242 гласа от обработени 96,07 протоколи, съобщи АНКА. Социалдемократът Имамоглу печели 54,30% подкрепа, а Йълдъръм от управляващата партия 44,79%.

Анадолската агенция съобщи за 99, 19% проверени протоколи и разлика между главните опоненти от 773 449 гласа. За Имамоглу са гласували 4 688 628 избиратели, за Йълдъръм 3 915 179.

През 1994 г. Реджеп Ердоган спечели кметския вот в Истанбул с 25,2%.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12193

1

SC

23.06 2019 в 23:11

Отговорът на Ердоган извън „Туитър“:
Не! Не може да те изгубим, бесссценни! Ще поискаме нови избори! Никакво разбирателство с онзи! Трябва да те имаме, бесссценни!